E. Kusaitė siekė, kad jos byla būtų ne tik grąžinta Generalinei prokuratūrai, bet ir nagrinėjama viešuose posėdžiuose bei sujungta su šiuo metu Rusijoje suimtų jos bičiulių Aišos ir Apčio Magmadovų byla. Be to, ji siekė, kad prie bylos būtų prijungta naujų įrodymų bei iš naujo prokuratūroje surašytas kaltinamasis aktas.

Šiuos kaltinamosios reikalavimus Lietuvos apeliacinis teismas atmetė. Kaip pabrėžė teisėjas Albinas Bielskis, E. Kusaitė negalėjo skųsti teismo priimtų nutarčių, tačiau bylos Vilniaus apygardos teisme metu gali iš naujo teikti analogiškus prašymus.

Tiesa, teismas pažymėjo, kad gruodžio mėnesį Vilniaus apygardos teismas turėjo svarstyti E. Kusaitės prašymą bylą nagrinėti viešuose posėdžiuose bei vėliau priimti nutartį. „Teismo pareiga – pateikti motyvuotas išvadas“, - pabrėžė teisėjas A. Bielskis.

Penktadienį paskelbta nutartis yra neskundžiama.

„Su sistema nepakovosi“, - išgirdusi teismo nutartį žurnalistams sakė E. Kusaitė.

Ji Vilniaus apygardos teismo taip pat prašo sušvelninti kardomąją priemonę – leisti išvykti ir į Klaipėdą, kurioje gyvena jos motina. Šiuo metu Vilniuje gyvenančios kaltinamosios prašymą teismas nagrinės penktadienį.

„Norėčiau grįžti į savo gimtąjį miestą Klaipėdą, kur mano mama, - sakė ji. - Dabar reikia du kartus per savaitę registruotis, o kelionės brangios. Norėčiau, kad būtų galima registruotis ir Vilniuje, ir Klaipėdoje“.

DELFI primena, kad prokuratūros kaltinamajame akte teigiama, jog E.Kusaitė ketino susisprogdinti Rusijos strateginės reikšmės objekte - karinėse bazėse, kuriose buvo laikomi asmenys, kariavę Čečėnijoje, siekdama sunkių padarinių - tai yra, nužudyti kuo daugiau žmonių, sukelti paniką ir išgąstį.

E.Kusaitė sulaikyta 2009 metų spalio 24 dieną, kai rengėsi išvykti į Rusiją. Ji esą yra priėmusi islamą ir internetu nuolat bendravo su čečėnų tautybės asmenimis.

Pati mergina savo kaltės nepripažįsta, o savo liudijimuose teismuose tvirtino, kad ją radikaliems veiksmams esą skatino Valstybės saugumo departamento (VSD) pareigūnai arba su jais susiję asmenys. Ji yra teigusi, kad tuomet, kai buvo suimta, jai teko patirti tiek Lietuvos, tiek Rusijos pareigūnų fizinį ir psichologinį smurtą.