"Šiais metais sieksime, kad visi renginio dalyviai pajustų ugnies metaforą. Karo muziejaus sodelyje yra du paminklai - Žuvusiems už Tėvynę ir Laisvės paminklas. Tad nuo vieno iki kito bus uždegta 14 aukurų, kurie nušvies laisvės kelią ir simbolizuos 14 žuvusiųjų per 1991 metų sausio įvykius atminimą", - sakė pirmadienį Kauno miesto savivaldybėje vykusioje spaudos konferencijoje renginio režisierius aktorius Petras Venslovas.

Renginyje dalyvaus laisvės kovotojo Tito Masiulio motina, dainuos Vilniaus įgulos karininkų ramovės vyrų choras "Aidas", Eurika Masytė, Egidijus Sipavičius, "Ąžuolo" katalikiškos vidurinės mokyklos folkloro ansamblis "Gilė", kalbės miesto meras.

Dar vienas Laisvės dienos minėjimas vyks savivaldybės didžiojoje salėje, meras Andrius Kupčinskas apdovanos tuos, kurie atmintinomis dienomis atliko labai reikšmingus darbus, kelias dienas budėjo savivaldybėje. Minėjime dalyvaus istorikė Aušra Jurevičiūtė.

Kauno miesto muziejaus direktorė Irena Petraitienė sakė, kad 20 metų sukaktį muziejus paminės netikėtu rakursu.

"Sausio 12 dieną 16 val. atidarysime Tito Masiulio fotografijų parodą "Laisvės ir kalnų šauksmas". Tai bus tarsi viena iš žvakelių, uždegtų Laisvės aukai atminti. Ateis Tito Masiulio motina, seserys vienuolės pagiedos, dalyvaus kovotojo draugai ir bendražygiai. Norime pabrėžti, kad Titas Masiulis buvo vienas iš mūsų- gražus jaunas žmogus, žygeivis, apkeliavęs tolimus kraštus, išvaikščiojęs kalnus ir nepaprastai mylėjęs savo Tėvynę Lietuvą", - apie būsimą parodą pasakojo I. Petraitienė.

Savivaldybės administracijos Švietimo ir kultūros departamento direktorius Edmundas Balasevičius akcentavo: stengiamasi, kad kuo daugiau jaunų žmonių pajustų Sausio 13-osios dvasią, todėl mokyklose šią savaitę vyks minėjimai, degs atminimo žvakės, o Kauno technologijos universiteto studentų miestelyje bus atidengta atminimo lenta per sausio įvykius žuvusiems Kauno technologijos universiteto studentams Rimantui Juknevičiui ir Virginijui Druskiui.

Sausio 13-osios minėjimai ir Laisvės gynėjų dienos 20-mečiui skirtos parodos vyks ir kituose miesto muziejuose, V. Kudirkos bibliotekoje bei jos filialuose, seniūnijose.