Kovo viduryje inspekcija paskelbė, kad STT pažeidė įstatymus, vykdydama tuometinių prezidento patarėjų Remigijaus Ačo ir Evaldo Vaitkaus nurodymus surinkti ir pateikti informaciją apie daugiau nei 70 asmenų.

Inspekcija šiemet atliko tris patikrinimus, kaip STT tvarko asmens duomenis, ir pagal patikrinimų išvadas pateikė septynių punktų nurodymą. Atsižvelgdama į STT argumentus, VDAI vėliau savo sprendimu du iš septynių minėto nurodymo punktų pripažino negaliojančiais.

Manydama, kad ir kiti penki nurodymo punktai yra neteisėti, STT kreipėsi į teismą, prašydama patenkinti skundą ir pripažinti inspekcijos pateiktas išvadas negaliojančiomis.

Kovo viduryje inspekcija nurodė STT nedelsiant nutraukti asmens duomenų rinkimą iš Valstybinio psichikos sveikatos centro bei Informatikos ir ryšių departamento prie Vidaus reikalų ministerijos, nes Korupcijos prevencijos įstatyme nėra nustatyta pareiga gauti informaciją iš šių dviejų tarnybų.

Pagal įstatymus STT turi teisę rinkti informaciją apie asmenis, kurie galimai dirbs valstybės tarnyboje, tačiau paklausimus turi pateikti priimantis į darbą asmuo.

Korupcijos prevencijos įstatymas numato galimybę įstaigos vadovui ar politikui kreiptis į STT, jog ši pateiktų informaciją apie valstybės tarnyboje dirbantį arba į ją pretenduojantį asmenį. STT taip pat nurodyta nutraukti ypatingų asmens duomenų bei asmens kodo teikimą, kol toks teikimas nebus įteisintas teisės aktais.

STT nurodyta iki gegužės pabaigos parengti asmens duomenų tvarkymo taisykles, kuriose būtų išdėstytos organizacinės ir techninės priemonės, skirtos apsaugoti asmens duomenis nuo bet kokio neteisėto tvarkymo.