Partietį pažinsi nelaimėje – dabar turbūt taip būtų teisingiausia perfrazuoti liaudies posakį apie draugus. Dėl korupcijos skandalo Panevėžio miesto savivaldybės direktoriaus posto daugiau nei prieš metus netekęs „tvarkietis“ Stasys Karčinskas nuo pirmadienio puse etato įdarbintas partijos bendražygės vadovaujamoje 9-ojoje vidurinėje mokykloje.

Buvęs Savivaldybės vadovas švietimo įstaigoje eina inžinieriaus programuotojo pareigas ir atsakingas už kompiuterių tinklą.

Nors S.Karčinską ir mokyklos direktorę Aidą Adiklienę sieja politinės pažiūros, tačiau ši tvirtina naują darbuotoją suradusi kone atsitiktinai. Dėl korupcijos skandalo be darbo likusiam S.Karčinskui tiesiog nusišypsojo laimė būti pastebėtam interneto platybėse.

„Iš tiesų visai netyčia žiūrinėdama internete ir radusi S.Karčinsko gyvenimo aprašymą atkreipiau dėmesį, kad jo specializacija – kompiuterių tinklai. Jis ir buvusiose savo darbovietėse administravo kompiuterių tinklus“, – „Sekundei“ aiškino A.Adiklienė.

Direktorė tvirtina nė pati netikėjusi, kad buvęs Savivaldybės vadovas sutiks dirbti tik puse etato – po 4 valandas per dieną ir už vos kelių šimtų litų, neatskaičiavus mokesčių, atlyginimą.

„Net jo paklausiau, ar nepabėgs iš mūsų, nes alga labai maža“, – teigė A.Adiklienė.
Anot jos, mokykla planuoja, kad jau nuo kitų mokslo metų pradžios į pamokas atvykti negalintys mokiniais turėtų galimybę mokytis nuotoliniu būdu, todėl buvo ieškoma informacinių technologijų specialisto.

„Mokykla turėjo vieną puse etato dirbantį inžinierių programuotoją, tačiau jis yra technikas, tvarko kompiuterius. Mums buvo labai reikalingas žmogus, tvarkantis tinklą. Mokykla seniai bando išsiskirti informacinių technologijų srityje, plečia savo tinklus, todėl labai aktualu turėti specialistą. Ir mokytojai pageidavo tokio darbuotojo“, – teigė A.Adiklienė.

Ne viešu tapo po skandalo

S.Karčinkas apie įsidarbinimą mokykloje kalbėti nepanoro. Per direktorę informatikas perdavė nebesąs viešas asmuo.

Dar ne taip seniai karjeros aukštumose buvęs S.Karčinskas ne viešu tapo, kai po miesto Savivaldybę sudrebinusio korupcijos skandalo ne tik neteko administracijos direktoriaus pareigų, bet ir buvo priverstas sustabdyti savo narystę partijoje „Tvarka ir teisingumas“ bei užleisti partijos Panevėžio skyriaus pirmininko vietą.

Šiuo metu skyriui vadovaujantis miesto Tarybos narys Sigitas Činga tvirtina apie partijos kolegos įsidarbinimą mokykloje nėra girdėjęs.

„Jam uždrausta su manimi susitikti. Nieko apie jį nežinau“, – teigė S.Činga.

Postus užleido damoms

S.Karčinską negandos užklupo dar 2009-ųjų lapkritį. Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnai antrankius tuomečiam aukštam valdininkui uždėjo ankstyvą rytą Savivaldybės kieme išsodinę iš autobusiuko, turėjusio trijų valdininkų bei dviejų Apylinkės teismo teisėjų delegaciją nuvežti į Vokietijos miestą Liūneną.

S.Karčinskui tebėra pareikšti įtarimai kyšininkavimu. Suimtas tuometis valdininkas, už grotų praleidęs maždaug porą mėnesių, į laisvę buvo paleistas žmonai už jį sumokėjus 12 tūkst. litų užstatą.

Vos prieš savaitę iki sulaikant S.Karčinską STT agentai iš Savivaldybės su antrankiais buvo išsivedę ir jo partijos bendražygį, tuometį Panevėžio vicemerą Kastytį Vainauską.

Jo narystė partijoje taip pat sustabdyta.

Kyšininkavimu įtariamas K.Vainauskas neteko mero pavaduotojo pareigų.
Specialiųjų tyrimų tarnybos agentams vieną po kito iš Savivaldybės išvedus aukštus postus užimančius „tvarkiečius“, į atlaisvintas kėdes sėdo jų partijos bendražygės – administracijos direktore paskirta Kristina Vareikienė, vicemere tapo Rimantė Ratinskaitė.

Atsidėkoti nepamiršo


Atrodo, kad į valdžią atėjusios „tvarkietės“ nepamiršo atsidėkoti savo partijai už pasiektas karjeros aukštumas. Maždaug pusmetį bedarbiu buvusį K.Vainauską, kaip ir S.Karčinską, priglaudė Savivaldybei pavaldi įmonę. Praėjusių metų gegužę buvęs vicemeras įdarbintas technikos vadybininku Panevėžio autobusų parke.
K.Vainauskas yra pasakojęs, kad įsidarbino irgi atsitiktinai. Tiesiog sutiktas parko direktorius Rimantas Petukauskas pasiūlęs darbo vietą.

K.Vainauskas taip pat yra ir miesto Tarybos narys.

Po Savivaldybės sparnu prisiglaudė aferomis kaltinamas ir kitas miesto Tarybos narys „tvarkietis“ Tomas Tarulis. Vienai po kitos žlugus jo įmonėms, o bedarbiu likusio politiko buvusiu verslu pradėjus domėtis Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnams, T.Tarulį Organizavimo skyriaus vedėju be konkurso įdarbino Panevėžio bendruomenių rūmai.

Politiko turėto verslo peripetijas jau aiškinasi Panevėžio apylinkės teismas. Tarybos narys kaltinamas, kad būdamas automobiliais prekiavusios įmonės savininku ir direktoriumi klastojo dokumentus ir parduodavo ne jo įmonei priklausančius automobilius. Taip T.Tarulis su bendru apgaule galėjo įgyti maždaug milijoną litų.

Tradicijų nelaužo ir meras

Į valdžią atėjusi „tvarkietė“ K.Vareikienė nepamiršo ir draugų – savo sekretore įdarbino ligoninės valytoją. Kad vietoj šluotos gautų švarią vietą prie valdžios, moteriai neprireikė nei diplomo, nei mokėti užsienio kalbos.

Įdarbinimo tradicijų laikosi ir valdančią daugumą su „tvarkiečiais“ sudaranti Tėvynės sąjunga. Jai priklausantis meras Vitalijus Satkevičius miesto pirties direktoriumi įdarbino seną savo pažįstamą, kartu dirbusį „Ekrano“ gamykloje 52 metų Alfonsą Morkvėną.

Meras aiškino pirties vairą bičiuliui patikėjęs, nes šis – geras žmogus. Į Savivaldybę iš Panevėžio mokesčių inspekcijos V.Satkevičius pasikvietė ir savo pažįstamą Vytautą Bernadicką. Jam patikėjo dvigubas pareigas Tarybos sekretoriate – jo vadovo ir vyriausiojo specialisto socialiniais klausimais.