Politologai abejoja, ar R.Pakso vadovaujama partija „Tvarka ir teisingumas“ (TT) bus linkę tai detaliai paaiškinti rinkėjui, nuogąstauja, jog bus klaidinimų, jog EŽTT pasmerkė Lietuvoje vykusią apkaltą, o rinkimų kampanijos metu bus žaidžiama nuskriaustojo R.Pakso korta.

„Viskas priklauso nuo to, kaip interpretuojama ir pasinaudojama politinėje kovoje. Manau, kad R.Paksas ir jo aplinka bandys pasinaudoti šiuo sprendimu, aiškindami, kad pati apkalta buvo neteisinga, kad jis buvo nušalintas neteisėtai. Tai aštrins situaciją politikoje. Jei bus intensyvi tokio aiškinimo kampanija, tai gali sukurti įtampos židinį visoje visuomenėje. Neabejoju, kad tokia interpretacija bus pasinaudota ir partijai gali šviestis naujos galimybės“, - DELFI sakė politologas Raimundas Lopata.

Kitas politologas - Lauras Bielinis - mano, kad po šio sprendimo pats R. Paksas liks Europos Parlamente, bet jį atstovaujanti TT pasinaudos EŽTT sprendimu ateinančiuose rinkimuose ir sužais pritraukdama tą dalį rinkėjų, kurie dar nėra apsisprendę, tačiau potencialiai simpatizuoja TT ir R. Paksui.

Politologas viliasi, kad didžioji dalis žmonių supras EŽTT sprendimą tiksliai, nepalaikys tai totaliu R.Pakso reabilitavimu po apkaltos: „Esu tikras, kad atsiras tokių žmonių, kurie manys, kad po šio sprendimo R.Paksas turi kitą dieną užimti prezidento kėdę vietoj Dalios Grybauskaitės. Tokių fantazijų bus, bet ne tiek daug. Kiek – priklausys nuo kitų politikų ir žiniasklaidos.“

„Likusioms partijoms turėtų užtekti proto aiškinant, ką iš tikrųjų pasakė EŽTT, nes eventuali R.Pakso ir jo aplinkos interpretacija dvelkia dideliu populizmu. Ar ryšis tokiam populizmui rimtomis save laikančios partijos, klausimas,“ - svarstė R.Lopata.

Prognozę, kad TT gali tapti stipriausia opozicine jėga, prie kurios bandys šlietis charizmatiško lyderio neturintys socdemai, L.Bielinis irgi vadina perdėta.

„Abejoju dėl socdemų. Greičiau „darbiečiai“ taip galėtų daryti. Tačiau galvojant apie ateinančius Seimo rinkimus reikia nepamiršti, jog tam reikia resursų – organizacinių, intelektualinių ir moralinių. Išskyrus prezidento rinkimus, kuriuos laimėjo R.Paksas, visi kiti rinkimai buvo iš inercijos simpatijų R.Paksui, bet ne jo partijai.

Moralinis resursas egzistuoja – R.Paksas kaip aukos simbolis gali būti panaudotas, bet nemanau, kad jis duos daug daugiau nei iki šiol. Tam, kad jis būtų panaudotas, R.Paksas turi būti kas dieną Lietuvoje. Vietininkai neatstos R.Pakso“, - DELFI sakė politologas.

L.Bielinis atkreipia dėmesį, kad EŽTT sprendimas turi kitą svarbią reikšmę - iššauks ko gero labai ilgą diskusiją, ar priesaikos sulaužymas yra didelis nusikaltimas, ar ne. „Ar sulaužęs priesaiką gali ramiai toliau tęsti savo funkcijas valstybei, kuriai duotą priesaiką sulaužė? Sulaužęs priesaiką žmogus tampa lygiavertis patriotiškai ir nuoširdžiai dirbančiam šaliai. EŽTT pasisakė, kad neproporcingai nubaustas. Kur ta proporcija, kaip ji atrodo? Tai reikalauja dar didelių komentarų ir diskusijų“, - sakė jis.

Politologo nuomone, tai turės ir tęstinių pasekmių, pavyzdžiui, dėl per apkaltą iš Seimo atstatydinto Lino Karaliaus. Buvęs Seimo narys įgyja moralinį argumentą klausti, ar tai nereiškia, kad ir jis turi teisę būti politiku. „Kyla labai sudėtinga ne tiek politinė, kiek moralinė dilema“, - sakė jis.