Jie teigia, jog A.Paleckio kalbos gali būti ne paistalai, o piktybinė veikla, todėl turi tapti 1991-ųjų sausio 13-osios bylos dalimi. Įtarimai metami ir partijai, kurią beje A.Paleckiui padėjo kurti tas pats A.Butkevičius, kol jų keliai išsiskyrė.

Apie savo dar trečiadienį išsiųstą pareiškimą Generalinei prokuratūrai Nepriklausomybės akto signatarai pranešė ketvirtadienį Seime surengtoje konferencijoje.

Z.Vaišvila teigė, jog negana, kad Vilniaus apygardos prokuratūra ėmėsi tirti, ar politikas nevykdė įstatymu draudžiamo SSRS nusikaltimų neigimo ir menkinimo.

Prašyme Generalinei prokuratūrai išdėstomos septynios galimos nusikalstamos veikos.

Kadangi jis viešai kalbėjo kaip partijos Socialistinis liaudies frontas pirmininkas, prašoma ikiteisminį tyrimą dėl SSRS nusikaltimų neigimo taikyti ir partijai. Taip pat teigiama, kad A.Paleckis turėtų būti baudžiamas dėl žuvusiųjų pažeminimo ir jų atminimo niekinimo.

Papildomai taip pat prašoma ištirti, ar A. Paleckis neapšmeižė krašto apsaugos pareigūnų, neskleidė melagingos informacijos apie jų neva padarytus sunkius nusikaltimus – žmonių žudymą prie televizijos bokšto. Kadangi A.Paleckis teigia, jog remiasi dokumentais ir liudijimais, kurie nesutampa su teismo viešinta informacija, prašoma ištirti, ar šmeižikiškais tikslais neviešina medžiagos be prokuroro leidimo.

Z.Vaišvila ir A.Butkevičius pabrėžė, kad Sausio 13-osios byla yra išnagrinėta, bet tik iš dalies, o A.Paleckio kalbos kvepia antivalstybiškai, prašoma ištirti, ar politikas netalkina veikti prieš Lietuvos valstybę.

„Ši sąmoningai klaidinanti versija, kurios skleidimo estafetę perėmė A.Paleckis, kad saviškiai šaudė į savus, akivaizdžiai paruošta iš anksto, konkrečias detales pritaikant prie įvykių, buvo viešai skleidžiama netrukus po 1991 m. sausio 13-osios įvykių“, - sakė Z.Vaišvila.

A.Butkevičius sakė, kad iš esmės kalba eina ne apie A.Paleckį, bet apie tendenciją spekuliuoti istorija. „Pirmą kartą buvo panaudotas veikiančio politiko šmeižtas, susijęs su Sausio 13-osios įvykiais. Anksčiau tai darydavo kai kurių užribinių partijų veikėjai Rusijoje, jų vienaip ar kitaip inicijuojama spauda, to atgarsiai Lietuvoje, - sakė A.Butkevičius. - Bet šį kartą pirmas atvejis, kai sąmoningai buvo pradėta spekuliuoti krauju. A.Paleckis padarė tai tam, kad iškiltų staiga iš nebūties.“

Buvęs Krašto apsaugos departamento generalinis direktorius mano, kad negalima leisti taip šmeižti tuometinės krašto apsaugos sistemos: „Negaliu to palikti šito teiginio nei savo, nei buvusių pavaldinių atžvilgiu be atsako.“

A.Butkevičius svarsto, kad A.Paleckio jau kurį laiką skleidžiamos spekuliacijos apie Lietuvos istoriją, yra susijusios su finansavimu iš Rusijos: „Ko Paleckiokas laksto į Maskvą ir dalyvauja prostalininių jėgų konferencijose? Tai mitybos klausimas. Jeigu mūsų Saugumo departamentas būtų mažiau politizuotas, įvairių pagalbos formų iš įvairių užsienio valstybių būtų rasta ir daugiau.“