"Buvusi prokurorė išėjo atostogų ilgesniam laikui, todėl ikiteisminis tyrimas perduotas kitam prokurorui", - trečiadienį Seimo Antikorupcijos komisijos darbo grupės galimoms korupcijos apraiškoms teismų, teisėsaugos bei kontroliuojančių institucijų veikloje tirti narius informavo generalinio prokuroro pavaduotojas Darius Raulušaitis.

Dvejus su puse metų už vadinamosios VEKS bylos tyrimą atsakinga buvo prokurorė Sigutė Malinauskienė. Pastaruoju metu ji ne kartą sulaukė viešos kritikos dėl neva tyčia vilkinamo tyrimo.

"Šią bylą Generalinė prokuratūra laiko prioritetu", - tvirtino D.Raulušaitis.

Jis sakė dar nežinąs, kas konkrečiai organizuos minėtą ikiteisminį tyrimą.

"Bus atiduota tam prokurorui, kuris geriausiai galės jį atlikti", - kalbėjo generalinio prokuroro pavaduotojas.

Jis taip pat vylėsi, kad vadovaujančio pareigūno pakeitimas "duos naudos pačiam tyrimui".

"Tikimės, kad naujasis prokuroras vienaip ar kitaip ras išeitis, ir jis (ikiteisminis tyrimas - BNS) baigsis", - sakė D.Raulušaitis, apgailestavęs, kad iki šiol nepriimtas joks sprendimas dėl 2008 metų birželį pradėto ikiteisminio tyrimo.

Prokurorė S.Malinauskienė pernai rugsėjį buvo nutraukusi tyrimą dėl į VEKS programą įtraukto islandų dainininkės Bjork koncerto, nes nerado nusikaltimo požymių. Tačiau aukštesnis prokuroras iš dalies šį sprendimą atšaukė.

Bjork koncertui surengti Kultūros ministerija buvo skyrusi 800 tūkst. litų. Bilietai į šį koncertą, kurio sąmata viršijo 2 mln. litų, kainavo nuo 90 litų.

Į Generalinę prokuratūrą, prašydama įvertinti, ar nebuvo iššvaistytos biudžeto lėšos valstybės pinigais finansavus komercinį renginį, 2009 metų vasarį kreipėsi Seimo Antikorupcijos komisija. Tuomet Generalinėje prokuratūroje buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl galimo didelės vertės turto iššvaistymo.

Prokuratūra taip pat domisi kitais VEKS projektais. Vienas svarbiausių - VEKS atidarymo šventė per Naujuosius metus. Už Katedros aikštėje surengtų garsų ir šviesų šventę viešoji įstaiga sumokėjo apie 2 mln. litų: pusę milijono teko Lietuvos organizatoriams, 1,4 mln. litų - prodiuseriui iš Vokietijos.

Valstybės kontrolė savo ataskaitoje taip pat yra atkreipusi dėmesį į Kultūros ministerijos finansuotus komercinio pobūdžio projektus: festivalį "Be2gether", projektą "1984. Išgyvenimo drama sovietiniame bunkeryje".

Vilnius Europos kultūros sostine buvo 2009 metais.