"Prieš 55 metus 12 valstybių atstovai susirinko Vašingtone pasirašyti Šiaurės Atlanto sutarties, įsteigusios sėkmingiausią karinį aljansą istorijoje. Šiandien mes kupini pasididžiavimo sveikiname Bulgariją, Estiją, Latviją, Lietuvą, Rumuniją, Slovakiją ir Slovėniją. Mes sveikiname jas Šiaurės Atlanto sutarties organizacijos gretose", - sodelyje prie Baltųjų rūmų pareiškė G. Bushas, o ceremonijos dalyviai, kai prezidentas paeiliui minėjo vieną iš naujųjų narių, palydėdavo ją plojimais.

Naujųjų NATO narių sveikinimo ceremonija surengta pirmadienį vėlai vakare (Lietuvos laiku) Baltųjų rūmų Pietinėje pievelėje. Šioje ceremonijoje dalyvavo septynių naujųjų NATO narių premjerai, tarp jų - ir Lietuvos ministras pirmininkas Algirdas Brazauskas.

JAV lyderis pareiškė, jog labai džiaugiasi, kad galėjo savo Ovaliniame kabinete priimti naujųjų NATO narių ministrus pirmininkus. G. Bushas sakė norįs padėkoti jiems už draugystę ir nekantraująs pradėti su jais bendradarbiauti vardan taikos ir laisvės pasaulyje. "Sveiki atvykę į Ameriką", - kreipdamasis į premjerus pasakė prezidentas. Jis taip pat padėkojo naujųjų NATO narių užsienio ir gynybos ministrams, Albanijos, Kroatijos ir Makedonijos vyriausybių vadovams, NATO generaliniam sekretoriui , visų NATO narių ambasadoriams bei savo administracijos bei JAV parlamento nariams, prisidėjusiems prie NATO plėtros.

Savo kalboje G.Bushas pabrėžė, kad "visos NATO narės turi būti laisvos, demokratiškos, pasiryžusios ginti laisvės principus. NATO narės turi būti pasirengusios prisidėti prie bendros mūsų Aljanso gynybos".

JAV prezidentas akcentavo, kad šiandien Aljansas susiduria su nauju priešu - terorizmu.

Pasak G.Busho, šis priešas atnešė mirtį žmonėms nuo Niujorko iki Madrido. "Jie nekenčia to, už ką kovoja mūsų Aljansas, jie nekenčia taikos, jie nori mus suskaldyti ir jie pralaimės. Mes niekada nepasiduosime prievartai, mes atremsime terorizmo pavojų ir jį nugalėsime drauge", - kalbėjo JAV vadovas.

Jis priminė, kad naujosios NATO narės, prieš tapdamos Aljanso sąjungininkėmis, buvo "mūsų draugėmis".

Pabrėžęs, kad jos "padeda nešti laisvę į Iraką ir Afganistaną", G.Bushas, kalbėdamas apie Lietuvą, teigė, kad "jos pajėgos padeda palaikyti saugumą Irake".

Ši diena, anot G. Busho, yra labai svarbi kiekvienai iš į aljansą stojančiųjų valstybių. "Visos NATO valstybės narės privalo būti laisvos ir demokratiškos, ir pasirengusios nedvejodamos ginti laisvės principus. Visos valstybės narės privalo būti pasirengusios ir galėti prisidėti prie bendros mūsų aljanso gynybos. Mūsų septynios naujosios narės per dešimtmetį sukūrė laisvas institucijas ir pagerino savo karinius pajėgumus. Kadangi dėjo dideles pastangas, jos tapo stipresnėmis, ir jų narystė sustiprino NATO".

Naujosios narės, pasak JAV lyderio, nuskaidrins aljanso tikslus moraliniu aiškumu. Jos suprato JAV poziciją Afganistano ir Irako atžvilgiu, nes labai gerai prisimena tironijos laikus. "Šios valstybės supranta, kad kai puikios demokratinės valstybės nesugeba reaguoti į pavojų, gali kilti daug didesnis pavojus. Jos supranta, kad agresija, jeigu jai nėra priešinamasi, gali iš milijonų žmonių atimti jų laisvę ir gyvybes. Todėl dabar, jau kaip NATO narės, jos išeina į priekį, kad apsaugotų kitų gyvybes ir laisvę".

Kalbėdamas apie abipusės pagalbos kaip taikos garanto svarbą, JAV prezidentas prisiminė savo pirmtako Harry S. Trumano (Hario S. Trumeno) žodžius, jog Šiaurės Atlanto sutartimi buvo siekiama ne tik eliminuoti agresiją ir jėgos naudojimą Šiaurės Atlanto bendrijoje, bet ir aktyviai prisidėti prie taikos visame pasaulyje išsaugojimo ir užtikrinimo.

"Po NATO vėliava Europos valstybės išsižadėjo priešiškumo, šimtmečiais skaldžiusio žemyną. NATO valstybės per šaltąjį karą, kol pasikeitė dvi kartos, budėjo prie laisvės sienų. Dėl NATO budrumo laisvi žmonės pakėlė Geležinę uždangą ir nugriovė Berlyno sieną, ir pakeitė diktatorius demokratinėmis vyriausybėmis".

JAV prezidentas išvardino ligšiolinį naujųjų narių indėlį: Bulgarijos dalyvavimą Afganistano "Tvirtos taikos" (Operation Enduring Freedom) operacijoje ir Irake, Estijos ir Latvijos karo inžinierių pagalbą atliekant išminavimo darbus Irake, Lietuvos ir Slovakijos pajėgų indėlį užtikrinant tvarką ir saugumą Irake, Rumunijos aukas Afganistane ir Slovėnijos dalyvavimą tarptautinėse pajėgose, ginančiose Afganistano sostinę Kabulą.

NATO šiandien iškėlė septynias naujas vėliavas, o jos teritorija siekia nuo Biskajos įlankos iki Juodosios jūros. O Europa - anksčiau buvusi globalinio konflikto židiniu - dabar yra stabilumo ir taikos šaltinis.

"Mūsų didis transatlantinis aljansas praeityje susidūrė ir įveikė daug didelių pavojų, ir mūsų darbas NATO nėra baigtas. Praeityje daugelis manė, kad NATO tėra garantas, jog Amerika atskubės padėti Europai. Šiandien, savo žodžiais ir savo veiksmais, mes žinome, kad NATO reiškia daug daugiau - tai iškilmingas priesaikas, kad Amerika ir Europa yra susivienijusios laisvės ir taikos labui", - sakė G. Bushas.

NATO reaguoja į dabartinio laikmečio iššūkius. NATO pajėgos rūpinasi saugumu Afganistane, NATO laivai patruliuoja Viduržemio jūroje, NATO remia Lenkijos vadovaujamą diviziją Irake. NATO plečia savo draugų ratą, atversdama naują santykių su Rusija puslapį. NATO narės tiesia ranką Artimųjų Rytų valstybėms, siekdamos stiprinti savo gebėjimą kovoti su terorizmu ir užtikrinti visų mūsų bendrą saugumą", - sakė JAV vadovas.

Anot jo, "mūsų vienybė ir mūsų pasišventimas laisvei padėjo iškovoti pergalę šaltajame kare ir jie parodė mums, kaip siekti pergalės kare su terorizmu. Europa ir Amerika kartu gali suburti taikingas valstybes kovai su mūsų laikmečio pavojais. Europa ir Amerika gali sustiprinti laisvę bei suteikti vilties ir paramos tiems, kas siekia nusikratyti izoliacijos ir baimės, ir priespaudos jungo. Tai misija, kurią istorija numatė NATO - šiam didžiam ir savimi pasitikinčiam 26 valstybių aljansui - ir mes su pasididžiavimu priimame šią misiją", - sakė JAV prezidentas, savo kalbą baigdamas žodžiais "telaimina visus jus Dievas".

Lietuva oficialiai prie galingiausios pasaulio gynybinės organizacijos prisijungė pirmadienį, maždaug 21 valandą Lietuvos laiku, kuomet premjeras A.Brazauskas JAV valstybės sekretoriui Colinui Powellui (Kolinui Pauelui) įteikė dokumentus, patvirtinančius Šiaurės Atlanto sutarties ratifikavimą Lietuvoje.

JAV Valstybės departamente Vašingtone surengtos ceremonijos metu analogiškus raštus C.Powellui įteikė dar šešių šalių - Latvijos, Estijos, Slovakijos, Slovėnijos, Rumunijos ir Bulgarijos - premjerai. Tai didžiausia NATO plėtra iš iki šiol buvusių.

Pastarąjį kartą NATO plėtėsi 1999 metais, kuomet prie Aljanso prisijungė Lenkija, Čekija ir Vengrija.

Dabar NATO vienija 26 valstybes.