Aplinkosaugininkai už aplinkai ir gyvūnijai padarytą žalą bendrovei skyrė 14,561 tūkst. litų baudą, viršijus išleidžiamų nuotekų taršos normatyvus - 14,840 tūkst. litų, antradienį BNS sakė agentūros atstovai.

Bendrovė "Klaipėdos vanduo" vadovybė sutinka su aplinkosaugininkų avarijos ir žalos gamtai išvadomis, todėl neabejojama, kad bendrovė baudas sumokės.

Praėjusį pirmadienį apie vidurnaktį netoli Klaipėdos, ties Rimkų gyvenviete, trūko vamzdis, kuriuo iš perpumpavimo stoties fekalinis vanduo teka į už Klaipėdos esančius vandens valymo įrenginius.

Įvykus avarijai, miesto nutekamieji vandenys buvo renkami nešvaraus vandens rezervuare ir kolektoriuje ir jiems persipildžius, nuotekos išleistos į marias.

Dėl avarijos Klaipėdos kanalizacinių vandenų sistemoje praėjusią savaitę į Kuršių marias 116 tūkst. kubinių metrų miesto nevalytų nuotekų.

Ši linija labai prastos būklės, gelžbetoniniai vamzdžiai tiesti prieš 20 metų ir juos būtina keisti naujais.

Mieste būtina renovuoti nors vieną iš dviejų aukšto spaudimo linijų ir jos vamzdžius pakeisti naujais ketaus vamzdžiais. Ši apie 10 km ilgio vamzdyno renovacija kainuotų daugiau nei 20 mln. litų.

Bendrovė "Klaipėdos vanduo" savo lėšomis yra parengusi vamzdyno rekonstrukcijos projektą.

Bendrovės sudaryta komisija nustatė, kad avarija įvyko dėl nepastovaus elektros energijos tiekimo siurblinių transformatorinėje, dėl ko sustojo siurbliai ir seni vamzdžiai neišlaikė hidraulinių smūgių.

Aplinkosaugininkų teigimu, į marias išsiliejęs kiekis nėra didelis ir ypatingai didelės žalos neturėtų padaryti.

Aplinkosaugininkai nemano, kad nevalytos nuotekos pasiekė Klaipėdos paplūdimius, nes nuotekų koncentracija vandenyje nebuvo didelė.

Pasak aplinkos apsaugos agentūros atstovės Irenos Žemgulinės, naktinių nuotekų tarša daug mažesnė, nes nedirba pramonės įmonės ir gyventojų nuotekų daug mažiau.

Tačiau Klaipėdos visuomenės sveikatos centras dėl padidėjusios vandens taršos nepataria maudytis antrosios Melnragės, invalidų ir Girulių paplūdimiuose.