Apie tai DELFI informavo Renginių (susirinkimų) derinimo komisijos pirmininkas, savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Virginijus Dastikas. Politikas yra minėjęs, kad tuo metu kaip tik vyks su Sausio 13-osios dvidešimtmečio minėjimu susiję renginiai, todėl mitingams vietos prie Seimo gali ir neatsirasti.

„Yra pasiūlytos kitos vietos, be to, nutarta eitynių neorganizuot – komisija nepritarė, kad būtų eitynės. Pasiūlėme renginį organizuoti tarybos nustatytose vietose – tai yra arba prie „Siemens“ arenos, arba Kalnų parke“, - sakė V. Dastikas.

DELFI primena, kad Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija ir A. Paleckio Socialistinis liaudies frontas kreipėsi į savivaldybę, prašydami suteikti leidimą sausio 16-ąją surengti mitingą prie Seimo bei eitynes Gedimino prospektu.

Iš pradžių rengti mitingą prie Seimo 2011 m. sausio 16 d. profesinės sąjungos ir A. Paleckio organizacija pasiprašė atskirai, tačiau savivaldybės Renginių (susirinkimų) derinimo komisija praėjusį trečiadienį pasiūlė abiems organizatoriams prašymą sujungti – mat toje pačioje vietoje vykstantiems renginiams leidimai neišduodami.

Profsąjungos už teisę protestuoti prie Seimo žada kovoti teisme

Lietuvos profsąjungų konfederacija kaltina Vilniaus valdžią nedemokratiškumu ir žada teisę protestuoti prie Seimo sausio 16 dieną ginti teisme. Vilniaus savivaldybė protestuoti siūlo Kalnų parke arba prie "Siemens" arenos. "Mes kritikuojame Baltarusiją kaip nedemokratišką, bet gal reikėtų, pirma, atsigręžti ir pasižiūrėti, kaip su demokratija yra pas mus pačius? Žmonės, kurie nori išreikšti savo protestą prieš susidariusią situaciją, nukišami į užkampį, kur patariama jiems susirinkti, pašnekėti tarpusavyje ir išsiskirstyti", - Eltai sakė Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos (LPSK) pirmininkas Artūras Černiauskas.

LPSK vadovas teigė, kad, kai tik bus gautas oficialus pranešimas iš savivaldybės, bus kreipiamasi į teismą. "Pagal įstatymą, jie turėtų informuoti nedelsiant, mes turėtume šiandien arba ryt gauti pranešimą, bet savivaldybei mūsų įstatymai nelabai galioja, jie tai daro ir po savaitės, tikimės, kad po Naujųjų metų gausime, ir kreipsimės į teismą", - sakė A. Černiauskas.

Tuo tarpu Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Virginijus Dastikas teigė nemanąs, kad tokiais žingsniais yra paminamos demokratinės vertybės, ir sakė, kad priimant sprendimą buvo pirmiausia atsižvelgiama į saugumą.

"Pamintos demokratinės vertybės buvo prieš dvejus metus, aš nematau, kad dabar yra pamintos kažkokios demokratinės vertybės. Prieš dvejus metus saugumas nebuvo užtikrintas, ir įvyko tokie įvykiai, kad nukentėjo žmonės. Prašau, norit, mitinguokit, yra dvi vietos, ir policija tą pačią nuomonę turi, kur tai galima daryti saugiai", - kalbėjo V. Dastikas.

Prieš dvejus metus, sausio 16-ąją, prie Seimo rengtas mitingas baigėsi riaušėmis.

Premjeras Andrius Kubilius neįžvelgė demokratijos pamynimo draudime rinktis prie Seimo, nes prie parlamento gali tęsti Sausio 13-osios paminėjimo renginiai.

Jis sarkastiškai įvertino sausio 16-osios mitingo idėją.

„Aš galvojau, kad jos nori paminėti, kaip kai kurie žmogžudyste įtariami daužė langus prieš porą metų. Kiekvienas turi galimybę pasirinkti, dėl ko renkasi ir piketuoja, - sakė jis ir pridūrė, kad dėl piketuotojų reikalavimų yra tariamasi Trišalėje taryboje. – Nesuprantu, kodėl reikia eiti piketuoti. Kol kas nėra konsensuso, tam nepritaria daugelis verslo. Vyriausybė šiuo atžvilgiu laikosi neutralios pozicijos.“