Dėl vietos miesto Taryboje varžytis nusiteikusiųjų sąraše – vienu turtingiausių Lietuvos žmonių tituluojamas, kelių stambių įmonių akcininkas Gvidas Drobužas. Į miesto valdžią besitaikantis milijonierius – politikos užkulisiuose ne naujokas. Į praėjusios kadencijos miesto Tarybą išrinktas per partijos „Tvarka ir teisingumas“ sąrašą, G.Drobužas išgarsėjo kaip tylenis, nepasireiškiantis posėdžiuose, tačiau turėjęs didesnę įtaką nei tuometis Panevėžio meras Vitas Matuzas.

G.Drobužas – vienas iš bene didžiausią Panevėžio savivaldybės skelbtą konkursą statyti naują autobusų stotį laimėjusio konsorciumo, sudaryto iš PST ir BIG įmonių grupės, savininkų. Šis konsorciumas buvo vienintelis konkurso dalyvis. Kiti pretendentai, nors ir buvo pasirengę rungtis dėl užsakymo, paskutiniu momentu mįslingai pasitraukė.

Pasitraukęs iš verslo kovos dėl valdžios

Vietos Panevėžio taryboje siekia ir buvęs konservatorius, smulkiųjų verslininkų atstovas Kazys Grabys. Su Tėvynės sąjunga verslininkas yra jau porą kartų startavęs rinkimuose, tačiau nesėkmingai. 

„Konservatoriai mane buvo įtraukę į savo sąrašus, bet kažkur apie galą. Išėjau iš partijos. Ten yra diktatas, o mes, verslininkai, prieš kitų valią negalime eiti“, – sprendimą savarankiškai kandidatuoti rinkimuose aiškino K.Grabys. 

Smulkiųjų verslininkų atstovas prieš keletą metų viešai yra metęs kaltinimus Valstybinei mokesčių inspekcijai, esą žlugdančiai jo verslą. Tikrintojai K.Grabio įmonėje „Briktas“ buvo aptikę nelegaliai samdytus darbuotojus. „Briktui“ bankrutavus, šiuo metu K.Grabys verčiasi individualia veikla – nuomoja komercines patalpas. 

Be prieštaringai vertinamų verslininkų, su politinėmis partijomis į kovą dėl valdžios kyla ir pramogų bei mokslo pasaulio atstovai. Dėl Tarybos nario mandato nusiteikę varžytis vietinės televizijos bendrasavininkė ir laidų vedėja Violeta Bukelienė, Panevėžio kolegijos Verslo ir technologijų fakulteto dekanas Kęstutis Lukoševičius.

Žino, ko nereikia sakyti

Dėl vietos rajono Taryboje su politinėmis partijomis nusiteikę konkuruoti aštuoni savarankiški kandidatai. Tarp jų – ir dabartinis Tarybos narys konservatorius Audrius Daukša. Kodėl dar vienai kadencijai į Tarybą bando patekti jau be partijos užnugario, politikas aiškina dar nepasiruošęs atsakyti. 

„Jei aš ne su Tėvynės sąjunga, tai dar nereiškia, kad prieš ją. Šiuo metu nesu pasiruošęs pasakyti visos tiesos, nes nežinau, kaip tai atsilieps man pačiam. Geras politikas turi žinoti, ką pasakyti, bet dar svarbiau žinoti – ko nereikia sakyti“, – pareiškė A.Daukša. 

Tarybos narys buvo įtrauktas ir į konservatorių rinkimų sąrašą. Eiti su partija ar savarankiškai kovoti dėl vietos politikos arenoje, A.Daukša tvirtina svarstęs nuo rugsėjo vidurio.
A.Daukša sutinka, kad partijos, siekdamos laimėti daugiau vietų tarybose, gali deleguoti savo atstovus rinkimuose dalyvauti kaip savarankiškiems kandidatams, tačiau tikina pats netapęs konservatorių įrankiu.
„Neabejoju, kad ne viena partija svarsto tokį variantą, bet mano atvejis kitoks“, – teigia A.Daukša.

Savarankiškais tapo išsižadėję partijų

Į rajono Tarybą taikosi dukart jos nario mandato atsisakiusi bei iš liberalcentristų gretų pasitraukusi Karsakiškio seniūnė Nijolė Gaižiūnienė.
Savarankiškai kandidatuoja ir rajono Tarybos nario duonos jau ragavęs advokatas Arvydas Alekna. Į praėjusios kadencijos Tarybą teisininkas buvo išrinktas per buvusios Lietuvos liberalų sąjungos sąrašą. 

Liberalų užuovėjos atsisakė ir Panevėžio kurčiųjų mokyklos direktorė Danutė Kriščiūnienė, Liberalų sąjūdžio sąraše nesėkmingai kandidatavusi į Seimą. Savarankiškai siekti rajono Tarybos nario mandato direktorė tvirtina apsisprendusi paskutinę minutę.

Pradės rinkti parašus

Atskirai nuo partijų rinkimuose visoje Lietuvoje pareiškė norą dalyvauti apie pusšešto šimto žmonių.
Į politinę areną bandys iškopti grupės „Inculto“ lyderis Jurgis Didžiulis, baleto primarijus Nerijus Juška, stipriausio pasaulyje žmogaus titulą iškovojęs Žydrūnas Savickas, buvęs krepšininkas Darius Maskoliūnas, naujasis Natalijos Zvonkės širdies draugas verslininkas Danielius Bunkus.
Norintieji savarankiškai dalyvauti savivaldos rinkimuose dar turės surinkti reikiamą skaičių rinkėjų parašų – nuo 100 iki 800, priklausomai nuo savivaldybės gyventojų skaičiaus. 

Kad gautų teisę susigrumti dėl vietos Panevėžio taryboje, savarankiškai kandidatuojantieji privalės iki sausio 24-osios surinkti 290 parašų, rajone – 140.
Rinkimuose dalyvaujančios politinės partijos savo kandidatų rinkiminius sąrašus privalo pateikti taip pat iki sausio 24-osios.

Savarankiškumo nauda abejoja

Lauras Bielinis, politologas:

Manau, kad nepartinis kandidatų savivaldos rinkimuose sąrašas nėra toks švarus. Partijos, siekdamos daugiau vietų tarybose, pabandė deleguoti ir delegavo į šį sąrašą savo atstovus.
Net jei sąrašas būtų suformuotas iš nepartinių, politiškai neutralių žmonių, rinkėjai greičiausiai balsuotų ne už juos, o prieš politines partijas. Tokia motyvacija neatneš naudos savivaldybėms. Dar pačioje nepriklausomybės pradžioje turėjome vietos tarybas, suformuotas nepartiniu principu, bet jose vyko daugiau aiškinimosi ir diskusijų, nei konkretaus darbo. Šiuo atžvilgiu partiniai sąrašai teikia daugiau drausmės tarybų nariams. 

Sąrašuose esantys pramogų pasaulio atstovai, sportininkai gal ir geri savo srities specialistai, bet atėjus į politiką jiems galima prognozuoti nemažai problemų, stresų.