„Komisija (tai yra mano ir kai kurių komisijos narių nuomonė) veikiausiai siūlys kitą vietą renginio organizavimui, o ne prie Seimo, kur vyksta įvairūs renginiai, kurie susiję su Sausio 13-osios įvykiais. O kai rašo prašyme „paminėti sausio 16-osios įvykius“, tai man žinokite, kaip piliečiui, darosi nemalonu“, - sakė V. Dastikas.

Pateikė du prašymus

Iš pradžių rengti mitingą prie Seimo 2011 m. sausio 16 d. profesinės sąjungos ir A. Paleckio organizacija pasiprašė atskirai, tačiau savivaldybės Renginių (susirinkimų) derinimo komisija praėjusį trečiadienį pasiūlė abiems organizatoriams prašymą sujungti – mat toje pačioje vietoje vykstantiems renginiams leidimai neišduodami.

„Liaudies frontas prašymą pateikė anksčiau, prieš dvi savaites, o profsąjungos praeitą savaitę. Tai mes paprašėme, kad jeigu daro renginį, kad ateitų kartu. Praeitoje komisijoje svarstėme tą klausimą ir jiems pasakėme, kad jei nori daryti renginį toje pačioje vietoje, įstatyme parašyta labai paprastai, kad du leidimai toje pačioje vietoje renginiams neišduodami“, - pasakojo V. Dastikas.

Sureagavę į siūlymą Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija bei Socialistinis liaudies frontas parengė naują bendrą prašymą, kuris bus svarstomas šią savaitę.

Tačiau V. Dastikas teigia, kad jo paties ir kai kurių kitų komisijos narių nuomone, leidimas rengti mitingą sausio 16 d. gali būti išduotas kitoje vietoje, o ne prie Seimo, nes čia vyks Sausio 13-osios dvidešimtmečio renginiai.

„Komisijos ir mano asmenine nuomone, nuo sausio 1 d. iki sausio 17 d. vyks įvairiausi renginiai, susiję su Sausio 13-osios atminimu, tai tokie renginiai, kurių aš negaliu pavadinti net renginiais, nelabai miestui priimtini, juo labiau, kad jie gali sukelti daug problemų ne tik renginių dalyviams, bet ir aplinkiniams, ypač, kai kalbama apie žmonių saugumą“, - aiškino komisijos pirmininkas, kalbėdamas apie galimybes rengti mitingą prie parlamento.

A.Černiauskas: mums sausio 16-oji su niekuo nesiasocijuoja

Artūras Černiauskas
Politikams prisimenant prieš dvejus metus įvykusias riaušes, Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos Artūras Černiauskas teigia, kad prašymas organizuoti mitingą sausio 16-ąją su siekiu paminėti riaušes visiškai nesusijęs. „Jeigu kažkam kažkas asocijuojasi, tai ta gali ir asocijuotis. Mums patinka ta data ir mes tą datą pasirinkome. Mes su niekuo jos nesiejame“, - sakė pašnekovas.

„Mes visiškai to nesiejame, neturime ką minėti, o paprasčiausiai dvejus metus sakė, kad yra krizė, dvejus metus mes pakentėme ir dabar jau galvojame, kad dabar valdžia atsisuktų veidu į žmones, o ne tik verslui darytų lengvatas. Reikalausim, kad būtų padidintas minimalus darbo užmokestis, kad pensijos būtų atstatytos, kad nedarbą sumažintų, kad maisto produktų ir komunalinių paslaugų kainos mažėtų, nes dabar jos labai išaugusios yra“, - teigė A. Černiauskas.

Politikai baiminasi naujų riaušių

Mitingo prie Seimo sausio 16-ąją nelabai pageidauja ir DELFI kalbinti politikai. Konservatorė Danutė Bekintienė sako nematanti prasmės mitinguoti prie Seimo ir gąsdinti Seimo kanceliarijos darbuotojus. Politikė, kuri pati riaušių metu prieš dvejus metus buvo Seime, teigia manantis, jog šįkart ir vėl kažkam „panižo nagai“.

Danutė Bekintienė
„Seime, kaip žinote, tuo metu nevyksta posėdžiai, politikų yra tik vienas kitas, o prie ko čia kanceliarijos darbuotojai, kam ten juos gąsdinti ir vėl juos traumuoti? Aš kaip tik atsitiktinai buvau tada, bet nežinau, kodėl prie Seimo svarbiau protestuoti nei kurioje kitoje vietoje. Juk A. Paleckio visa kompanija buvo pirmose gretose, pati savo akimis mačiau. Jie nė nebandė reguliuoti, kad tas protestas būtų tvarkingas. Profsąjungos organizavo, jos nukeliavo, o A. Paleckis liko su visais ir daužė langus. Atvirai pasakius, nematau čia prasmės, nes kažkam čia vėl panižo nagai“, - sakė D. Bekintienė.

Liberalų sąjūdžio parlamentaras Gediminas Navaitis teigia, kad šiuo atveju apskritai kyla klausimas, ką norima šiuo renginiu pažymėti. Jis taip pat skeptiškai įvertino prašymą pasirašiusiųjų mitingo organizatorių paaiškinimas, esą data pasirinkta ne dėl riaušių: „Kai taip kvailai, įžūliai meluojama, kad jiems patinka ši data, kuri, manau, turi tam tikrą kontekstą, tai toks veikimas politikoje – apsimetinėjimas priekvailiu – nieku neveda“, - teigė politikas.

Ne itin entuziastingai mitingo atžvilgiu nusiteikęs ir konservatorius Jurgis Razma, kurio nuomone, atsakingi visuomenininkai bei politikai tiesiog vengtų sąsajų su riaušėmis pažymėta diena. Be to, pasak jo, būtina atsižvelgti ir į tai, jog prie Seimo pastato yra per mažai erdvės, o šią dieną parlamentarai neposėdžiaus, todėl mitinguoti prie Seimo nėra prasmės.

„Aš manau, kad atsakingi politikai ir visuomenininkai vengtų prašyti leidimo paminėti būtent sausio 16-osios įvykiui, nes tai yra įvykis, kuris susijęs su kriminaliniais nusikaltimais, žinome, dabar vyksta teismai ir ryškėja, kad kai kurie aktyviausieji dalyviai net yra įtariami žmogžudystėmis. Todėl siekis mėginti tokį įvykį pažymėti, garbės nedaro“, - teigė J. Razma.

„Kai Seimas nedirba, o šiame laikotarpyje jis nedirbs, jokie posėdžiai nerengiami, tai tikrai aš nematau didelio skirtumo, kur rengti masinį susibūrimą. Jeigu dirba, tai aš dar suprantu poreikį būti matomiems tiesiogiai rūmuose posėdžiaujančių Seimo narių, tai yra prasmės rengti čia, bet kai Seimas nedirba, kurie nori Seimo nariai ateis į bet kurią vietą Vilniaus mieste“, - pridūrė politikas.

Tuo metu socialdemokratų lyderis Algirdas Butkevičius teigia, kad teisėsaugos institucijos turi rinkti informaciją ir informuoti savivaldybės atstovus, ar mitingo organizatorių bei galimų dalyvių tikslai yra taikūs, ar ne. „Faktiškai drausti, vargu, ar įmanoma, bet jeigu yra blogi ketinimai, tai tada turėtų svarstyti“, - sakė politikas.

Savo ruožtu Darbo partijos atstovė Loreta Graužinienė svarsto, jog tokio mitingo rengimas ir ypač, kai jį, be profsąjungų, organizuoja A. Paleckio politinė jėga, gali būti susijęs su artėjančiais savivaldos rinkimais. Tačiau L. Graužinienė teigia, kad apskritai demokratinėje valstybėje mitingai nėra naujiena, nors, jos nuomone, sausio 16-ąją nėra ko minėti.

R.Alekna: jei paisoma įstatymų, galima minėti ir Mėnulio užtemimą

Vilniaus meras, konservatorius Raimundas Alekna DELFI teigė nematąs didelių problemų leisti rengti mitingą sausio 16-ąją, jeigu tai neprieštarauja įstatymams, bet ne prie Seimo, o specialiai tam patvirtintose vietose.

„Tai keistai skamba, bet niekas negali uždrausti jiems išsakyti nuomonę ar paminėti kažkokią dieną, kas jiems svarbu. Jeigu tai nesikerta su įstatymais, nekenkia viešajai tvarkai, kodėl ne – prašau. Jie gali paminėti nors ir Mėnulio užtemimą“, - reziumavo R. Alekna.