Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė teigia, kad tokias rinkimų įstatymų pataisas pateikti Seimui privertė gyvenimo realijos.

Kad valstybėje būtų užtikrinta tvarka bei stabilumas, būtina, D. Mikutienės nuomone, teisinėmis priemonėmis reglamentuoti abejotinų asmenų kandidatavimą į aukščiausius valstybės postus. Parlamentarės įsitikinimu, Lietuvos piliečiai rinkimų metu turi teisę gauti visapusiškesnę informaciją apie kandidatus į Prezidentus, Seimą, Savivaldybių tarybas.

Įstatymų projektuose numatoma kandidatus įpareigoti pateikti kartu su pareiškiniais dokumentais sveikatos pažymą, kurios formą nustatytų Vyriausybės ar jos įgaliotos institucijos, suderinusios su Vyriausiąja rinkimų komisija. Minėtoje pažymoje turėtų būti nurodyti tik pagrindiniai sveikatos rodikliai, duomenys apie psichinę ir fizinę sveikatą, lėtines ir kitas ligas.

D. Mikutienės nuomone, šiuo metu kandidatų pateikiami pajamų ir turto deklaracijos pagrindinių duomenų išrašai, fotonuotraukos, autobiografija, duomenys apie teistumą padeda apsispręsti rinkėjams, tačiau yra neišsamūs. Seimo Sveikatos reikalų komisijos pirmininkė mano, kad informacijos apie sveikatą paskelbimas negali būti laikomas piliečių rinkimų teisės apribojimu, nes tai neužkerta kelio kandidatui į Seimą ar kitą instituciją.

Dabartiniu metu yra privalomas sveikatos patikrinimas prieš įsidarbinimą daugelio profesijų atstovams, taip pat norintiems įsigyti ginklą bei vairuoti automobilį.

Kaip primena ELTA, liberalcentristai ketvirtadienį kreipėsi į Seimo vadovybę, ragindami kaip galima greičiau sušaukti Seimo vadovų ir frakcijų seniūnų pasitarimą ir inicijuoti Seimo nutarimą, prašant sudaryti medikų komisiją, kuri įvertintų Prezidento Rolando Pakso psichinę sveikatą.