Projekto, kuriam po pateikimo pritarta Seime, dar nėra apsvarstę parlamentiniai komitetai. Žmogaus teisių komitetas (ŽTK) praėjusią savaitę padarė pertrauką projekto svarstyme, jis dar nesvarstytas Užsienio reikalų komitete (URK).

Kol šie komitetai nėra priėmę sprendimo, projekto negali svarstyti pagrindiniu paskirtas Teisės ir teisėtvarkos komitetas.

"Komitetas praėjusį posėdį pradėjo svarstyti projektą, bet padarė pertrauką, nes yra teisininkų keli puslapiai išvadų ir pasiūlymų, žydų bendruomenių keli puslapiai pasiūlymų. Tikrai labai sudėtingas projektas, bet tikiuosi, kad ryt jau priimsime sprendimą. Bet, akivaizdu, Seime projektas tikriausiai bus svarstomas pavasario sesijoje", - BNS sakė ŽTK vadovas A.Lydeka.

Užsienio reikalų ir teisingumo ministrai anksčiau yra sakę, jog tikisi įstatymo priėmimo dar rudens sesijoje.

Seimas praėjusį mėnesį po pirmojo balsavimo pritarė, kad įstatymas dėl kompensacijos už nusavintą žydų religinių bendruomenių turtą būtų svarstomas toliau.

Vyriausybės teikiamu projektu siūloma, kad už nacių ir sovietų režimų nusavintą žydų religinių bendruomenių turtą kompensacija būtų išmokėta 2012-2023 metais. Įstatymui priimti reikalingi dar du balsavimui.

Lietuvoje prieš Antrąjį pasaulinį karą gyveno apie 200 tūkst. žydų, bet holokausto metu daugiau nei 90 proc. jų nužudė naciai ir vietos kolaborantai. Šiuo metu, anot žydų bendruomenės, Lietuvoje gali gyventi apie 5 tūkst. žydų.