„Bažnyčia gali pareikšti savo nuomonę, tačiau tokiu būdu daryti įtaką Seimo sprendimams – ne visai tinkamas būdas”, – taip į vyskupų užmojus viena pirmųjų reagavo Liberalų sąjūdžio atstovė parlamentarė Dalia Kuodytė.

Pasak „Lietuvos ryto” buvusi Genocido ir rezistencijos tyrimų centro vadovė priminė istoriją:

„Ne vienas kunigas sovietmečiu bendradarbiavo su KGB, tačiau Bažnyčia apie tai atvirai nekalbėjo. Viskas palikta tų bendradarbiavusių kunigų sąžinei. Nežinau, ar tokia nuostata pati teisingiausia. Jokiu būdu to nenorėčiau lyginti su alkoholio akcizais ar kitomis problemomis, bet jeigu kalbame apie tiesą, moralę, reikėtų visiems taikyti vienodus kriterijus.”

Kitas Liberalų sąjūdžio atstovas Erikas Tamašauskas už spaudimą ir šantažą dvasininkams pagrasino net prokurorais.

„Po to, kai Seime žlugo bandymas pratęsti alkoholio prekybos laiką, už kurį aš balsavau, dabar jau balsuosiu, kad būtų sumažinti ir akcizai. Tegul ir mano kalbos arba net nuotrauka atsiduria parapijos skelbimų lentoje. Aš nieko prieš”, – dienraščiui kalbėjo buvęs krikščionis demokratas, o dabar liberalcentristas Vytautas Bogušis.
Pasak dienraščio, Seimo Žmogaus teisių komiteto vadovas Arminas Lydeka į hierarchų ketinimus politikus kalti prie gėdos stulpo bandė žvelgti atlaidžiau: „Gal čia koks nesusipratimas?

Tuo metu konservatorę, gydytoją, parlamentarę Vidą Mariją Čigriejienę labiausiai stebina paskelbtas kryžiaus karas prieš politikų ketinimus įteisinti dirbtinį apvaisinimą ir abortus: „Užtenka to kalimo. Lietuva tuo ir pasižymi. Juk galima žmoniškai apie viską diskutuoti. Daug gydytojų yra atsisakę daryti abortus, o įstatymas dėl dirbtinio apvaisinimo priimtas daugelyje šalių. Reikia jo ir Lietuvoje.”
DELFI primena, kad Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas ragino savaldos rinkimuose nebalsuoti už tų partijų kandidatus, kurių atstovai Seime ignoravo Lietuvos vyskupų konferencijos prašymą nepriimti pataisų dėl alkoholio akcizo mažinimo ir prekybos laiko pailginimo.

Jam pritarė ir Kauno arkivyskupas metropolitas Sigitas Tamkevičius sakydamas, kad bažnyčia svarsto nuolat informuoti tikinčiuosius apie politikus, kurie priima jai nepriimtinus sprendimus.