"Tyrimas pradėtas dėl tarnybos įgaliojimų viršijimo, neteisėtai ir nepagrįstai perduodant operatyvinę medžiagą, tuo padarant didelę žalą Valstybės saugumo departamento vykdytai ir vykdomai operatyvinei veiklai ir konkrečiam vykdomam tyrimui", - spaudos konferencijoje Generalinėje prokuratūroje trečiadienį sakė Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiasis prokuroras Algimantas Kliunka.

Prokuroro manymu, šis įvykis padarė žalą operatyvinei veiklai, nes asmenims, kurie slapta teikia pagalbą operatyvinės veiklos subjektams, gali susidaryti įspūdis, kad operatyvinėmis bylomis pažeidžiant įstatytumus gali disponuoti ne tik pareigūnai, jos gali būti neteisėtai perduodamos ir su jomis gali susipažinti "kitas ratas asmenų".

Byla iškelta pagal Baudžiamojo kodekso 228 straipsnį, numatantį atsakomybę už piktnaudžiavimą.

Šio straipsnio 1-oje dalyje sakoma, kad valstybės tarnautojas ar jam prilygintas asmuo, piktnaudžiavęs tarnybine padėtimi arba viršijęs įgaliojimus, jeigu dėl to didelės žalos patyrė valstybė, tarptautinė organizacija, juridinis ar fizinis asmuo, baudžiamas teisės dirbti tam tikrą darbą arba užsiimti tam tikra veikla atėmimu arba bauda, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki ketverių metų.

Kol kas byloje įtarimai niekam nėra pateikti.

"Pagrindas šiam ikiteisminiam tyrimui pradėti buvo dviejų medžiagų - vienos gautos iš Valstybės saugumo departamento, kitos - iš Prezidentūros gautos medžiagos - patikrinimo rezultatai", - spaudos konferencijoje sakė G.Jasaitis. Jis teigė, kad kol kas išsamiai pasakoti apie ikiteisminį tyrimą pareigūnai negali, nes daugelis duomenų, kuriuos teks patikrinti, kuriuos teks patikrinti šioje baudžiamojoje byloje sudaro valstybės ir tarnybos paslaptį.

"Viešint tokią informaciją galėsim tik tokiu atveju, jeigu tos paslaptys bus išslaptintos ir jeigu tai leis daryti bylą tiriantis prokuroras", - sakė generalinio prokuroro pavaduotojas.

Vasario 10 dieną prezidento patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Romualdas Senovaitis prezidento pavedimu kreipėsi į tuometinį VSD Alytaus apygardos skyriaus viršininką Albertą Sereiką, kurio raštiškai paprašė perduoti prezidentui visą medžiagą, susijusią su alkoholio bendrovės "Alita" privatizavimu.

VSD tarnybinio tyrimo metu nustatė, kad A.Sereikai paimant bylą ir perduodant ją prezidentui, buvo pažeisti Lietuvos įstatymai ir taisyklės bei instrukcijos, reglamentuojančios darbą su slapta informacija. A.Sereika buvo atleistas iš VSD už pareigūno vardo žeminimą ir VSD statuto pažeidimą, tačiau gavo analitiko darbą Prezidentūroje.

VSD paprašė Generalinę prokuratūrą teisiškai įvertinti A.Sereikos veiksmus.

Neseniai prezidentas Rolandas Paksas perdavė Generalinei prokuratūrai iš Alytaus paimtus VSD dokumentus, taip pat ir pokalbių telefonu išklotines bei garso įrašus, susijusius su bendrovės "Alita" privatizavimu, ir paprašė juos ištirti. Taip pat jis prašė ištirti, ar VSD pareigūnai galėjo klastoti dokumentus, ar VSD pareigūnai deramai atliko tarnybines pareigas, ar nebuvo piktnaudžiavimo tarnyba požymių ir ar dėl to nebuvo padaryta žala valstybei.

VSD kategoriškai atmetė R.Pakso įtarimus klastojus dokumentus alkoholio bendrovės "Alita" operatyvinėje byloje ir priminė apie savo teisę reikalauti teisinės atsakomybės už nepagrįstus kaltinimus.

Generalinė prokuratūra teigia, kad iš operatyvinės bylos jokie dokumentai nėra dingę ir nėra duomenų apie tai, kad dokumentai buvo klastojami.

Komentuodamas Generalinės prokuratūros sprendimą, prezidento patarėjas R.A.Senovaitis žurnalistams trečiadienį teigė, kad visus taškus sudės ikiteisminis tyrimas.

Žiniasklaidoje buvo skelbta, kad byloje yra minimos proprezidentinės Liberalų demokratų partijos vadovo Valentino Mazuronio, taip pat liberaldemokratų frakcijos Seime seniūno Henriko Žukausko ir šios frakcijos nario Dailio Barakausko pavardės.

Bendrovės "Alita" privatizavimo konkursą laimėjo ketvirtąją vietą užėmęs jos vadovų konsorciumas. Nugalėtoju jis tapo iš konkurso pasitraukus kitiems dalyviams.

Seimas yra pradėjęs apkaltos prezidentui procesą dėl kaltinimų šiurkščiai pažeidus Konstituciją ir sulaužius duotą priesaiką.