„Iki balandžio pradžios dar yra daug laiko, aš manau, kad bus galima apsvarstyti ir tokius klausimus, kur galima surasti lėšų ir tai labai nedaug – per mėnesį reikės apie 40 mln. Lt, tai aš tikrai galvoju, kad mes galime svarstyti tą klausimą ir grąžinti tą pensijų lygį į 2008 m. lygį“, - aiškino B. Bradauskas.

Už socialdemokratų B. Bradausko ir Broniaus Paužos siūlymą ketvirtadienį balsavo 40 Seimo narių, prieš buvo 25 parlamentarai ir dar 22 tautos atstovai balsuodami susilaikė.

Valdantiesiems net pavyko atmesti parlamentarų siūlymą, nors jis galėjo būti grąžinamas tobulinti. Balsuojant pirmą kartą projektas buvo atmestas vieno balso persvara, todėl opozicija reikalavo perbalsavimo. Po ilgų diskusijų ir Seimo pirmininkės Irenos Degutienės paraginimo posėdžio pirmininkas, konservatorius Česlovas Vytautas Stankevičius sutiko leisti balsuoti antrąkart, bet ir šis kartas opozicijai nebuvo palankus.

„Iš pradžių galvojau, kad tai pasirengimas balandžio pirmai, kaip tam tikra humoro forma“, - po posėdžio žurnalistams sakė premjeras bei valdančiųjų konservatorių lyderis Andrius Kubilius.

Jis pliekė opozicinius socialdemokratus už populistinius siūlymus: iniciatyvos teikėją B. Bradauską premjeras vadino tikruoju socdemų finansų architektu, kitiems anksčiau atsakingus postus užėmusiems socialdemokratams jis negailėjo kritikos už logikos stoką.

Buvusiam finansų ministrui, socialdmeokratų lyderiui Algirdui Butkevičiui ministras pirmininkas prikišo, kad šis visų pirma pareiškia, jog reikiamų lėšų nėra, bet paskui vis tiek balsuoja už didelių išlaidų reikalaujantį sprendimą.

Kliuvo ir buvusiam Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkui Algirdui Sysui, kuris vieną dieną pareiškia, kad pensijų nepavyks atstatyti nuo 2012 m., tačiau kitą dieną vėl siūlo atstatyti jas įpusėjus 2011 m.

„Aš galiu tik retoriškai skėsčioti rankomis, žiūrėdamas į tokį vienos iš pagrindinių partijų pačios sau prieštaravimą,“ – sakė ministras pirmininkas.

Atšaukti pensijų sumažinimą norėta ir anksčiau, tuomet buvo siūlyta apkarpymus atšaukti jau nuo kitų metų sausio mėnesio, bet ir šis balsavimas iniciatyvos siūlytojams buvo nesėkmingas. Jeigu tuomet siūlymui būtų buvę pritarta, kitais metais tam būtų papildomai prireikę apie 600 mln. Lt.