„Vyriausybėje tokio klausimo nesvarstėme, nes nėra tokio teikimo iš ministerijos. Atkreipčiau dėmesį, kad kai socialdemokratų lyderis Algirdas Butkevičius vakarykštį svarstymą Seime įvardijo, kaip pastangą sumenkinti amžinąją atilsį A. Brazausko atminimą, tai aš turiu retorinį klausimą, ar rentos skyrimas atminimui padėtų ar pakenktų?“ – po Vyriausybės posėdžio žurnalistams sakė premjeras.

Jo teigimu, pagal teisingumo nuostatą renta turėtų būti skiriama, kai žmogui trūksta pinigų pragyvenimui. Tai numatančias įstatymų pataisas Vyriausybė jau yra pateikusi Seimui.

„Kaip žinoma, įstatymai toje vietoje nėra iki galo aiškūs. Buvo bandoma kreiptis į Konstitucinį Teismą, kad išaiškintų teisės normų taikymą. Kita vertus, teisės normų paragrafai ir visuomenėje priimtina teisingumo nuostata ne visiškai sutampa. Teisingumo nuostata yra paprasta – renta turėtų būti skiriama tuo atveju, kai vienas ar kitas asmuo nebeturi pakankamai pajamų, tada valstybė už vienokius nuopelnus suteikia paramą. Šiuo atveju, kiek suprantame, nėra tokios problemos, kad neužtektų pajamų iš įvairių šaltinių pakankamai padoriai gyventi“, – kalbėjo jis.

Šiuo metu renta skiriama, kai rentą turintis teisę gauti asmuo neturi draudžiamųjų pajamų.

DELFI primena, kad antradienį Seimas atmetė siūlymą dėl rentos skyrimo K. Brazauskienei prašyti KT išaiškinimo.

Seimo pirmininkė Irena Degutienė trečiadienį sakė, kad renta K. Brazauskienei priklauso pagal įstatymus, o įstatymus reikia vykdyti.

DELFI užsakymu rinkos tyrimų bendrovės „Spinter tyrimai“ atlikta apklausa parodė, kad dauguma gyventojų nepritaria rentos skyrimui K. Brazauskienei.

DELFI primena, kad K. Brazauskienė rugpjūčio pradžioje kreipėsi į Prezidentūrą su prašymu skirti jai valstybinę našlių rentą. Tuo metu moteris neturėjo draudžiamųjų pajamų, tačiau tebebuvo viešbučio „Crowne Plaza Vilnius“ akcininkė.

Prezidento valstybinės našlių rentos dydis yra pusė prezidento valstybinės rentos dydžio – 6960 Lt.

Po A. M. Brazausko mirties jo našlei leista ir toliau gyventi prezidento rezidencijoje Turniškėse.

Buvęs prezidentas po sunkios ligos mirė birželio 26 d.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos duomenimis, šiuo metu signatarų rentas gauna 69 žmonės, signataro našlių ir našlaičių – 10 žmonių.

Taip pat beveik 200 žmonių gauna artistų ir sportininkų rentas.