Kai kurie kalbinti panevėžiečiai sakė net nebalsavę, nes, jų tikinimu, pasiūlyti objektai negali būti vadinami miesto simboliais. Nemaža dalis gyventojų miesto simboliu mieliau vadintų Senvagę ar siaurąjį geležinkelį.

Vakar miesto merui Vitalijui Satkevičiui įteiktas paminklo draudimo liudijimas. Draudimo bendrovė „Gjensidige Baltic“ iki 2011 m. gruodžio 31 d. apdraudė paminklą 10 tūkstančių litų suma nuo visų rizikų: gamtinių jėgų, vandens, ugnies, audros ir kitų neigiamų poveikių, vagystės, vandalizmo.

Miesto simbolius siūlė vicemerės Gemos Umbrasienės vadovaujama Savivaldybės rinkodaros darbo grupė. Ji Lietuvos miestų simbolių rinkimus inicijavusiai draudimo kompanijai pateikė J.Miltinio ir kunigaikščio Aleksandro paminklus, Don Kichoto skulptūrą prie „Meno“ teatro, siauruko garvežį šalia geležinkelio stoties ir Senvagės salą su tilteliais, suoliukais bei Juozo Genevičiaus sukurtą „Dainiaus“ skulptūrą.

Tarp galimų apdrausti objektų buvo minimi ir Laisvės aikštės fontanai. Tačiau kompanijos atstovai atsirinko tik abu paminklus, o vietoj Senvagės salos įtraukė fontanus.

„Mano nuomonė buvo kiek kitokia. Supratau, kad bus apdraustas tas objektas, kuris daugiausia kenčia nuo chuliganų. Juk namuose draudžiame tai, kas gali dažniau nukentėti. Tačiau kaip miesto simbolis J.Miltinio paminklas, galima sakyti, išrinktas teisingai. Jis monumentalus, o režisierius – gyvas žmonių širdyse“, – teigė Panevėžio miesto savivaldybės Kultūros ir meno skyriaus vedėja Loreta Krasauskienė.

Prisirišo prie vieno

Skulptorius Alfridas Pajuodis įsitikinęs, kad tai – viešųjų ryšių akcija, o ne noras turėti tinkamiausią miesto simbolį. Pašnekovas mano, kad draudikai ką norėjo, tą patys ir išsirinko.
Jie, menininko nuomone, žiūri, kad būtų naudos, todėl ir pasirinko tokį objektą, kuris gali mažiausiai nukentėti.

„Tai su miesto simboliu neturi nieko bendro. J.Miltinis – kultūrinės visuomenės atstovas. Jis – ne simbolis, bet asmuo. Simbolis turi apibendrinti visą miestą, o šiuo atveju paminklas apibūdina tik kultūrinę jo pusę. Žinoma, J.Miltinis – garbingas žmogus, – mąsto pašnekovas. – Simbolis negali atstovauti vienai kokiai nors profesijai. Pavyzdžiui, ką reiškia J.Miltinis kokiam nors Panevėžio futbolininkui ar žmogui, kuris kepa duoną. Simbolis turi paliesti kuo daugiau žmonių. Nereikia prisirišti prie vieno objekto. Tegu jis būna pats geriausias, talentingiausias, tačiau reikia matyti plačiau.“

Turi atitikti laiką

A.Pajuodis mano, kad verta pamąstyti, kas iš tiesų galėtų reprezentuoti mūsų miestą.

„Mačiau, kad panevėžiečiai balsavo ir už mano senąją skulptūrą. Tačiau suprantu, kad toks daiktas negali būti simboliu. Reikia statyti naują objektą, kuris galėtų reprezentuoti miestą, – sako skulptorius. – Netgi Jungtinės Amerikos Valstijos laisvės simbolį iš naujo permąstė, nes keičiasi laikas, keičiasi požiūris ir simbolis turi tą atitikti.“

Skulptorius neslepia, kad su kolegomis yra apgalvojęs naują objektą ir net gavęs leidimą jam pastatyti, tačiau, menininko teigimu, tai turi būti ne vieno žmogaus mintis. Be to, tam ir laiko reikia.
Pašnekovas sako, kad miesto simbolis pirmiausia turi įprasminti Panevėžio dinamiškumą, apibendrinti svajonę, be to, tas objektas turi būti perspektyvus, o ne menantis praeitį, turi prisidėti prie miesto plėtros, bet ne prie jo griovimo, skaldymo. Tai, pasak A.Pajuodžio, monumentaliosios dailės reikalai.

„Pas mus galvoja, kad simboliu galima pavadinti ir fontaną. Reprezentuojantis objektas turi „dirbti“, kad Panevėžį išskirtų iš kitų šalies miestų“, – samprotauja pašnekovas.

Išrinko teisingai

Indrė ir Milda

Manome, kad panevėžiečiai teisingai išrinko miesto simbolį. J.Miltinio paminklas tikrai vertas būti simboliu. Ko paklaustumėte, visi jį žino. Renkant Panevėžio simbolį reikia ieškoti istorinių šaknų, o J.Miltinis žinomas ir gerbiamas ne tik Panevėžyje, bet ir visame pasaulyje.
Nors mes nebalsavome, tačiau manome, kad Panevėžyje daugiau nė vienas objektas nėra vertas vadintis miesto simboliu.

Nusipelnė būti simboliu

Kęstas

J.Miltinis – nusipelnęs žmogus, todėl nenuostabu, kad panevėžiečiai jo paminklą išrinko miesto simboliu. Manau, kad jis vertas to vardo.
Kunigaikščio Aleksandro paminklas ir Laisvės aikštės fontanas, už kuriuos taip pat buvo galima balsuoti, tikrai nėra tokie verti, kad juos būtų galima vadinti miesto simboliais.
Greičiausiai ir pats pasirinkčiau J.Miltinio paminklą.