Pasak pranešimo, imperatorius Akihito ypač domėjosi kultūriniais Lietuvos ir Japonijos ryšiais, Lietuvos istorija, kovomis už nepriklausomybę.

Seimo ir verslininkų delegacija, vadovaujama A.Paulausko, šią savaitę su oficialiu vizitu vieši tekančios saulės šalyje - Japonijoje.

Kartu su Seimo pirmininku išvyko ir Seimo Tarpparlamentinių ryšių grupės su Japonija vadovas liberalcentristas Jonas Jučas, Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkas Vaclovas Karbauskis, Seimo Užsienio reikalų komiteto vadovas Gediminas Kirkilas, Naujosios Sąjungos (NS, socialliberalų) frakcijos seniūnas Alvydas Ramanauskas ir socialdemokratų frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė.

Seimo vadovą kelionėje lydi jo žmona Jolanta Paulauskienė. Kartu su parlamentarais taip pat išvyko ir Lietuvos verslininkų delegacija.

Pasak pranešimo, pirmadienį Seimo pirmininkas ir jo vadovaujama delegacija susitiko su Japonijos Atstovų rūmų pirmininku Y.Kono, Aukštesniųjų (Tarėjų) rūmų pirmininku Hiroyuki Kurata (Hirojukiu Kurata). Susitikimuose aptarti Lietuvos ir Japonijos parlamentiniai, kultūriniai, ekonominiai ryšiai, galimybės aktyviau plėtoti bendradarbiavimą Lietuvai įstojus į Europos Sąjungą ir NATO.

Seimo pirmininkas Japonijos parlamento vadovams pristatė Lietuvą, kaip sparčiausiai besivystančią valstybę, kurioje užfiksuotas didžiausias bendrojo vidaus produkto (BVP) augimas Europoje ir neslėpė, kad vienas iš svarbiausių vizito tikslų - suaktyvinti ekonominį Lietuvos ir Japonijos bendradarbiavimą, pritraukti naujų Japonijos investicijų į Lietuvą.

"Geografiškai esame tarp Rytų ir Vakarų, turime gerus kelius, planuojame kurti logistikos centrą", - pabrėžė A.Paulauskas.

Susitikimuose su Japonijos parlamentarais Seimo vadovas išreiškė viltį, kad ir toliau aktyviai bus plėtojamas dvišalis bendradarbiavimas kultūros mokslo ir švietimo srityje, aktyvės aukštųjų mokyklų ir kitų mokslo įstaigų studentų mainų programos.

Susitikime su Japonijos parlamento atstovais neliko nepastebėta ir šiuo metu Lietuvoje vykstanti apkaltos prezidentui Rolandui Paksui procedūra.

Susitikime su Lietuvos delegacija kartu su Japonijos Atstovų rūmų pirmininku Y.Kono dalyvavęs jo pavaduotojas Kansei Nakano pabrėžė, kad Japonija atidžiai stebi Lietuvoje vykstančius procesus ir išreiškė viltį, kad Lietuva išlaikys demokratijos egzaminą.

Seimo pirmininkas A.Paulauskas į tai atsakė, kad nė viena valstybė nėra apsaugota nuo tokių įvykių ir pabrėžė, kad svarbiausia, jog pasibaigus apkaltai, Lietuva sustiprėtų ir politiškai, ir morališkai. Seimo pirmininkas pakvietė Japonijos parlamento vadovus Y.Kono ir H.Kurata atvykti atsakomojo vizito į Lietuvą.

Antradienį Seimo pirmininko vadovaujama delegacija susitiks su Japonijos ir Lietuvos tarpparlamentinių ryšių grupe, susitiks su Japonijos užsienio reikalų ministre Yoriko Kawaguchi (Joriko Kavaguči), lankysis Lietuvos ambasadoje.

Trečiadienį Lietuvos delegaciją priims Japonijos premjeras Junichiro Koizumi (Juničiras Koizumis).