Tai G.Steponavičius sakė trečiadienį susitikęs su jam klausimų turėjusiais Seimo Etikos ir procedūrų komisijos (EPK) nariais. EPK tiria, ar už lietuvių kalbos ugdymo koncepcijos kūrimą ir paskaitas keliolikos tūkstančių litų atlygį gavęs ir laiku pareigų viešojoje įstaigoje neatsisakęs M.Adomėnas padarė pažeidimus, vertus Seimo nario mandato atėmimo.

Švietimo ir mokslo ministras trečiadienį EPK nariams sakė, kad lietuvių kalbos ugdymo koncepciją kūrusios darbo grupės veiklos apmokėjimą numato įstatymas. G.Steponavičius pasirašė įsakymą skirti darbo grupės finansavimui 28,6 tūkst. Lt, tačiau įsakyme nebuvo nurodytos konkrečios pavardės ir asmenims išmokamos sumos.

„Mano įsakymas po bendra lėšų tvarka pasirašytas“, – jis pabrėžė, kad pagal kiekvieno asmens atliktą indėlį atlygio sumas sprendė ministerijos kancleris ir kiti atsakingi darbuotojai, bet ne ministras.

Komisijos nariams kilo klausimų, kodėl vieni grupės nariai gavo vienokias, kiti – kitokias sumas. Ministerijos darbuotojai autorinio atlygio negavo, nes jų darbas grupėje įvertintas kaip tiesioginės pareigos. Atlygio negavo ir grupės darbe dalyvavęs Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto pirmininkas konservatorius-krikdemas Valentinas Stundys, kuris Seimo etikos sargams prisipažino nepasirašęs autorinės sutarties, nes suvokė moralinius prieštaravimus.

Į Seimo etikos sargų surengtą apklausą atvykęs švietimo ir mokslo viceministras Vaidas Bacys, kuris vadovavo darbo grupei, aiškino, kad ne visi darbo grupės nariai ir turėjo gauti atlygį, mokėta tik konkretų darbą atlikusiems.

„Už darbą grupėje niekas niekam jokių atlygių nemokėjo. Tą noriu labai aiškiai pabrėžti. Darbo grupėje buvo daug daugiau žmonių negu tų, kuriems buvo sumokėta pagal autorines sutartis, - sakė jis. - Darbo grupė nerengdavo, nerašydavo paties dokumento, projekto. Darbo grupė diskutuodavo dėl pačios strategijos, keldavo idėjas, analizuodavo įvairius duomenis, diskutuodavo, kuria kryptimi reikia iš principo judėti.“

Tuo tarpu ministerijos kancleris Dainius Numgaudis anksčiau EPK yra sakęs, kad atlygį gavo 11 iš 16 darbo grupės narių, o ne visiems darbo grupės nariams atlygis mokėtas dėl to, kad kai kurie jų grupės veikloje dalyvavo ne nuolatos arba galbūt atsisakė jo.

DELFI primena, kad Etikos ir procedūrų komisija M. Adomėno veikla susidomėjo trimis aspektais. Pirmasis jų susijęs su pareigomis Demokratinės politikos institute, kuriame jau tapęs Seimo nariu M. Adomėnas kurį laiką ėjo prezidento ir valdybos nario pareigas, antrasis – su gautu honoraru iš Švietimo ir mokslo ministerijos už Lietuvių kalbos ugdymo bendrojo lavinimo mokyklose 2010-2014 metų strategijos kūrimą. Trečiasis tyrimo aspektas apima parlamentaro už atlygį skaitytas vienkartines. Už koncepcijos kūrimą ir paskaitas M.Adomėnas yra gavęs keliolika tūkstančių litų „ant popieriaus“.

Anksčiau Seimo etikos sargai nutarė, kad parlamentaro Egidijaus Vareikio seminarų vedimas už atlygį nėra suderinamas su Seimo nario mandatu. Komisija registravo pasiūlymą atimti iš parlamentaro mandatą paprastu Seimo nutarimu, kuriam užtenka paprastos balsų daugumos.