Vėliau Seimas atmetė ir opozicijos inicijuotą siūlymą kreiptis į Konstitucinį Teismą dėl pensijų sumažinimo ilgiau nei metams.

Po balsavimo žiūrovai nedrąsiai šūkčiojo "gėda", išsitraukė ir tai sakančius užrašus, tačiau greitai buvo sutramdyti apsaugininkų, kurie aiškino, jog to daryti neleidžia nustatyta elgesio Seime tvarka.

Pensininkai dar kurį laiką mindžikavo hole prie salės, piktinosi parlamentarų sprendimu, siūlė politikams paeksperimentuoti ir pabandyti mėnesį išgyventi iš pensijos dydžio pajamų. Garbaus amžiaus žmonės gėdino pro juos praeinančius parlamentarus.

Valdantiesiems padėjo „valstiečiai“ ir A.Baukutė

Nors prieš balsavimą parlamente opozicinių frakcijų seniūnai spaudos konferencijoje mušėsi į krūtinę, kad opozicija vieningai balsuos už pensijų padidinimą, rezultatai parodė ką kitą. Trys Mišrios grupės nariai padėjo valdantiesiems – susilaikė „valstiečiai liaudininkai“ Rima Baškienė ir Antanas Baura bei buvusi „prisikėlėlė“ Asta Baukutė.

Jei jie būtų parėmę opoziciją, tuomet balsai prieš ir už būtų pasiskirstę po lygiai.

Po balsavimo „valstietė liaudininkė“ R.Baškienė dievagojosi, kad jos partijos atstovų balsai niekada nebuvo perkami, o politikai elgėsi pagal sąžinę.

Premjeras: kompensacijos prasidės 2012 m.

Po balsavimo premjeras Andrius Kubilius žurnalistams sakė tikėjęs valdančios koalicijos racionalumu ir pagyrė kelis „valstiečius liaudininkus“, kurie ne pirmą kartą pagelbsti valdantiesiems. „Suprasdami pensininkų rūpesčius ir pakankamai sunkų gyvenimą, mes nežaidžiame populistinių žaidimų, - sakė premjeras ir vėl kritikavo opoziciją, ypač socdemus, už neatsakingą manipuliavimą pensininkų jausmais. – Stebina socialdemokratų vieningas dalyvavimas populizmo festivaliuose.“

Vyriausybės vadovas pabrėžė, kad dvejiems metams apkarpytos pensijos bus grąžintos. Iki 2011 m. pabaigos Seime turi būti priimtas įstatymas dėl pensijų kompensavimo. „Planuojama, kad tokį įstatymą mes pateiksime kartu su 2012 m. biudžetu.“, - A.Kubilius sakė, kad 2012 m. turi prasidėti ir skolos pensininkams grąžinimas.

Premjeras priminė, kad kitais metais bus pradėtos kompensuoti „vadinamos ministrės Vilijos Blinkevičiūtės nusavintos pensijos“. Jis sakė, kad dar lieka išmokėti virš 200 mln. Lt. „Tai galėsime padaryti, jei sugebėsime tiek lėšų surinkti į Privatizavimo fondą. Šių pensijų kompensavimas nedidina šalies biudžeto deficito“, - sakė jis.

Ministrė kartojo, kad pinigų nėra

„Spręsti šiandienos problemas ateities sąskaita – neapdairu ir nekorektiška“, - prieš balsavimą finansų ministrė Ingrida Šimonytė sakė, kad demografinė padėtis ir taip jau apsunkinta, o sunkmečiu toks sprendimas dar labiau pablogins valstybės finansinę būklę. 

Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininkas, Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Kęstutis Glaveckas pristatė taip pat pensijų didinimui nepalankią komiteto nuomonę.

Siūlė eit lauk iš valdžios

Pensijų didinimo stojo ginti opozicinis socdemas Vytenis Andriukaitis, kvietęs nepaminti Konstitucijos. „Tvarkietis“ Valentinas Mazuronis aiškino, kad pensininkų interesų apgynimas – moralinė pareiga. Jis prašė nesekti siaubo pasakų, kurias sako lito devalvavimu grasinantis premjeras Andrius Kubilius ir atsistatydinti žadanti finansų ministrė. Ložėje klausimo svarstymą stebintys pensininkai palydėjo skystais plojimais. Žiūrovams įsijausti neleido Seimo kanceliarijos darbuotojai, drausminę susirinkusiuosius.

„Nesugebat per mėnesį surasti 50 mln., eikit lauk iš valdžios ir niekas jūsų negailės“, - sakė ir socdemė Birutė Vėsaitė, pasiūliusi įvesti progresinius mokesčių, kurių nesugebėjo įvesti ir patys socialdemokratai savo buvimo valdžioje metu.

Opoziciją kaltino melu

„Socialinė demagogija ir melas – pigiausia forma,“ - sakė Socialinių reikalų komiteto pirmininkas konservatorius-krikdemas Rimantas Dagys.
Socialinės apsaugos ir darbo ministras konservatorius-krikdemas Donatas Jankauskas irgi siūlė nemeluoti žmonėms ir paaiškinti, kad dabar negalima prisiimti tokios papildomos skolos naštos.

Dar prieš Seimo posėdį susirinkęs parlamento BFK parėmė pensijų didinimui nepritariančios Vyriausybės ir prezidentės Dalios Grybauskaitės poziciją – teigė, kad pinigų pensijų pakėlimui kol kas nėra.

Konservatorių-krikdemų frakcijos narys Saulius Stoma pateikė, pasak jo, kompromisinį siūlymą - pensijas kelti nuo 2011 m. liepos, tačiau ši jo iniciatyva nesulaukė reikiamo tai remiančių parlamentarų balsų skaičiaus. 

Čia galite pamatyti asmeninius balsavimo rezultatus. Seimo narys Remigijus Žemaitaitis vėliau patikslino, kad balsavo "už".