Toks nurodymas duotas po neseniai surengtos slaptos tarptautinės operacijos, kurios metu buvo užkirsta galimybė teroristams įsigyti medžiagų sprogimams vykdyti. Apie šią operaciją žurnalistams po antradienį surengto Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) posėdžio pranešė V.Grigaravičius.

"Kelių valstybių pastangomis buvo sutrukdyta teroristams gauti pavojingą krovinį, kuris galėjo būti panaudotas įvairių sprogimų rengimui. Tai buvo visai šalia Lietuvos, todėl mes manome, jog yra reali grėsmė", - žurnalistams sakė policijos vadovas.

V.Grigaravičius atsisakė atskleisti, kokioje šalyje buvo surengta minėta operacija bei kitas jos detales. Tuo tarpu NSKG komiteto surengtame spectarnybų ir teisėsaugos institucijų atstovų pasitarime dalyvavęs Valstybės saugumo departamento direktoriaus pavaduotojas Arvydas Pocius žurnalistams teigė negalintis atmesti, jog teroristų taikiniu gali tapti ir Lietuva.

"Mes negalėtume atmesti, jog Lietuva ar joje esančios užsienio valstybių atstovybės negali tapti teroristų taikiniu, bet VSD negalėtų patvirtinti, jog grėsmė yra reali", - sakė laikinai VSD vadovaujantis A.Pocius.

Jis pranešė, jog ketvirtadienį yra šaukiamas Tarpžinybinės koordinacinės komisijos kovai prieš terorizmą posėdis, kuriame ketinama kalbėti apie "papildomas prevencines priemones".

NSGK pirmininkas Alvydas Sadeckas teisėsaugos institucijų atstovus paragino imtis ir prevencijų priemonių prieš galimus neramumus šalies viduje. V.Grigaravičius žurnalistams patvirtino, jog dėl apkaltos prezidentui Rolandui Paksui šalyje yra padidėjusi įtampa, tačiau A.Sadecko teigimu, nėra operatyvinės informacijos apie galimas riaušes.

Šį šeštadienį prezidento R.Pakso šalininkai rengia protesto akciją. Seimas praėjusią savaitę pradėjo apkaltos procesą prezidentui, kuris yra kaltinamas šiurkščiai pažeidęs Konstituciją ir sulaužęs duotą priesaiką.

Kaip pranešė Policijos departamento atstovė spaudai, generalinis komisaras teritorinių ir specializuotų policijos įstaigų vadovams nurodė sustiprinti prekybos centrų, geležinkelio stočių, oro ir jūrų uostų bei kitų masinių žmonių susibūrimo, masinių renginių vietų bei užsienio šalių atstovybių, kitų svarbių objektų kontrolę ir priežiūrą.

Magistraliniuose keliuose dislokuotiems kelių patruliams pavedama tikrinti transporto priemones, pervežančias įtartinus krovinius ar žmonių grupes. Nurodyta tikrinti prie svarbių objektų, važiavimo maršrutų ir žmonių susibūrimo vietose paliktas transporto priemones.

Policijos įstaigų vadovams generalinis komisaras taip pat nurodė organizuoti teorinius tarnybinius mokymus vadovaujamiems pareigūnams pagal patvirtintus policijos specialiųjų priemonių planus. Sustiprinti budrumą pasienyje antradienį nurodė ir Valstybės sienos apsaugos tarnybos vadas generolas Jurgis Jurgelis.

Lietuvoje teroro aktų prevencija susirūpinta jau po 2001 metų rugsėjį tarptautinių teroristų ir organizacijos "Al Qaeda" surengtų išpuolių Niujorke bei Vašingtone, nusinešusių maždaug 3 tūkstančius gyvybių. Pastaruosius nurodymus sustiprinti budrumą, kaip manoma, paskatino praėjusią savaitę Ispanijos sostinėje Madride surengti teroristiniai sprogdinimai, per kuriuos žuvo 200 ir buvo sužeisti daugiau kaip 1400 žmonių.

Įtariama, kad sprogdinimus surengė su tarptautine teroristine organizacija "Al Qaeda" susiję asmenys.