Teks važinėti net iš sostinės

Į „Panevėžio balso“ redakciją pasiguosti atėjęs 61-erių metų Julius Janonis tvirtino, jog sulaukęs Savivaldybės administracijos direktorės Kristinos Vareikienės rašto apie keičiamą jo namų adresą nebeturi ramybės nei dieną, naktį.

„Ką valdžia nori, tą sugalvoja, o kad žmonėms tai sukelia rūpesčių, jai ne motais! Daugybę metų gyvenau Sirupio gatvės 37-ajame name, o dabar paaiškėjo, kad gyvensiu 4-ajame A ir dar visiškai kitoje – Aukštaičių gatvėje. Tikras absurdas!“ – nervinasi J. Janonis.

Vyras iš portfelio traukė savo namų valdos žemės sklypo planą, pažymą iš nekilnojamojo turto registro ir baksnojo pirštu į tuose dokumentuose užrašytą adresą – Sirupio gatvė 37.

„Nežinau, iš kur Savivaldybė ištraukė, kad mano adresas dvigubas. Matote, kad ir šiuose popieriuose prie adreso nėra jokios Aukštaičių gatvės“, – širdo J. Janonis. Panevėžiečio teigimu, jei nerasiąs teisybės ir adresas vis tiek būsiąs pakeistas, reikės sugaišti marias laiko perrašyti visoms sutartims su komunalinių paslaugų teikėjais, pakloti pinigų naujiems nuosavybės dokumentams, kadastriniams matavimams.

„O svarbiausia tai, kad namo, kuriame gyvenu, savininkas yra mano sūnus Vytautas. Jis gyvena Vilniuje, tai įsivaizduokite, kiek jis privargs iš naujo tvarkydamas visus tuos formalumus“, – dėstė dėl valdžios sprendimo panaikinti dvigubus pastatų adresus ramybę praradęs J. Janonis.

Duomenys atėjo iš Vilniaus

Miesto Savivaldybės Architektūros ir urbanistikos skyriaus žemėtvarkininkė Rasa Tatorytė dienraščiui tvirtino, kad duomenis apie Panevėžyje esančius kampinius namus, kurių adresuose yra dviejų gatvių pavadinimai, pateikė Vilniuje įsikūręs Registrų centro adresų registras.

„Mes tokia informacija nedisponuojame, – dievagojosi R. Tatorytė. – O iš sostinės gautame sąraše yra ir namas, kuriame gyvena ponas Janonis. Dabar tos namų valdos adresas yra Sirupio g. 37 / Aukštaičių g. 4A, o netrukus liks tik Aukštaičių g. 4A.“

Pasak žemėtvarkininkės, ji su Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėju Sauliumi Matuliu buvo nuvažiavę prie J. Janonio namo ir įsitikino, jog įvažiavimo į jį iš Sirupio gatvės nėra.

„Paprastai suteikiant adresą paisoma, iš kokios gatvės privažiuojama prie namo, į kokią gatvę žiūri pagrindinis namo fasadas. J. Janonio namas pagal šiuos kriterijus tikrai priklauso Aukštaičių gatvei“, – aiškino R. Tatorytė.

Adresas – ne privati nuosavybė

R. Tatorytės teigimu, kai kada gyventojai net nežino, kad jų namo adresas yra dvigubas.

„Kita vertus, poną Janonį suprantu – šiais laikais žmonės nenori jokių permainų, susijusių su jų turtu, tačiau adresas nėra privati nuosavybė ir jis gali būti keičiamas“, – sakė Savivaldybės darbuotoja.

Architektūros ir urbanistikos skyriaus žemėtvarkininkė tvirtino, kad J. Janoniui tereikės išleisti pinigų tik kelionėms.

„Pirmiausia reikės atvykti į miesto Savivaldybę pakeisti deklaruotos gyvenamosios vietos duomenų. Taip pat bus būtina pasirašyti naujas sutartis su komunalines paslaugas teikiančiomis įmonėmis“, – teigė R. Tatorytė.

Pasak tarnautojos, kaip ir už kokias lėšas bus keičiamos kampinių namų gatvių lentelės bei numeriai, yra atsakingas Miesto ūkio skyrius.

Išlaidų bus tik numeriams

Miesto ūkio skyriaus vedėjas Antanas Karalevičius teigė, jog lentelėmis su gatvių pavadinimais rūpinasi bendrovė „Panevėžio gatvės“, o numerius reikia įsigyti patiems gyventojams.

Pasak „Panevėžio gatvių“ direktoriaus pavaduotojo statybai Rimanto Šiaučiuvėno, įmonė iš Savivaldybės dar negavo namų, kuriems reikės naujų gatvių iškabų, sąrašo.

„Kai kurių gatvių lentelių turime iš seniau, jei reikės kitų, pagaminsime. Viena lentelė kainuoja iki šimto litų. O gyventojams galime pasiūlyti ir numerių – juos parduodame po dešimt penkiolika litų“, – pranešė R. Šiaučiuvėnas.

Nebeliks painiavos

Vyriausybė įpareigojo savivaldybes prie gatvių sankryžų esantiems pastatams ar sklypams suteikti adresą, nurodantį objekto priklausomybę tik vienai gatvei. Panevėžyje adresų, turinčių dviejų gatvių numeraciją, yra nedaug – keturi žemės sklypai ir vienas daugiabutis.

Žemės sklypui, registruotam adresu: Aukštaičių gatvė 4A / Sirupio gatvė 37, suteikiamas adresas: Aukštaičių gatvė 4A, Aukštaičių gatvė 26 / Rambyno gatvė 13 – Rambyno gatvė 13, Vasario 16-osios gatvė 4 / Kranto gatvė 1 – Kranto gatvė 1, Kauno gatvė 58 / Tulpių gatvė 52 – Kauno gatvė 58. Nemuno gatvės 34-ojo namo savininkų bendrijos gyvenamajam namui, registruotam J. Zikaro gatvė 43 / Nemuno gatvė 34, suteikiamas adresas – Nemuno gatvė 34.

Atsisakyti dvigubų adresų buvo nuspręsta todėl, kad informacinės sistemos kampinio adreso nesupranta. Išskyrus Registrų centrą, dvigubų adresų nenaudoja jokios kitos institucijos. Manoma, kad tokia painiava kliudytų sklandžiai surengti ir kitąmet vyksiančius savivaldybių tarybų rinkimus, ir visuotinį gyventojų surašymą.