Dažniau ginkluojasi jauni

Šiandien Panevėžio mieste ir rajone yra apie trys tūkstančiai gyventojų, įsigijusių medžioklinį šautuvą ar ginklą savigynai. Kai kurie žmonės jų turi ir ne po vieną.

Apskrities vyriausiojo policijos komisariato Viešosios tvarkos biuro Licencijavimo poskyrio viršininko Jevgenijaus Piskunovo duomenimis, per metus apsiginkluoja daugiau nei pusšimtis panevėžiečių, ir tai daugiausia jauni žmonės.

„Leidimų įsigyti ginklus savigynai dažniausiai kreipiasi 25–50 metų įvairių profesijų bei turtinės padėties gyventojai, netgi bedarbiai. Vyresniems žmonėms ryžtas apsiginkluoti neretai išgaruoja sužinojus apie ilgas ginklui gauti procedūras bei būsimas išlaidas – vien tik už leidimą reikia pakloti dvidešimt litų, o kur dar paties ginklo kaina!“ – „Panevėžio balsui“ pasakojo pareigūnas.

Rajono meras – su ginklu

J. Piskunovo teigimu, medžioklinį šautuvą turi ir medžioti mėgstantis Panevėžio rajono meras Povilas Žagunis, o štai miesto vadovas Vitalijus Satkevičius kol kas būtinybės apsiginkluoti nemato.
Paklaustas, kodėl žmonės nori prie šono turėti ginklą, jau dešimt metų Licencijavimo poskyriui vadovaujantis J. Piskunovas atsakė manantis, kad gyventojams pirmiausia rūpi saugumas: „Jei ne save, tai galbūt kitą išgelbės.“

O gal įsigyti ginklą yra madinga, gal tai siekis pasipuikuoti? „Ne, čia mados jokios tikrai nėra, – tikina pareigūnas. – Žmonės tiesiog nori apsisaugoti.“

Beje, prieš kelerius metus prašant leidimo ginklui įsigyti reikėdavo nurodyti tokio prašymo motyvus. Dabar jokių paaiškinimų, kodėl prisireikė šio daikto, nebereikia.

Davę kartais ir atima

Ginklai
Pasak J. Piskunovo, gavus prašymą išduoti leidimą ginklui domimasi prašančiojo praeitimi, ar asmuo neturi neišnykusio teistumo, ar nėra baustas administracine tvarka, o medžiotojams – ar nėra pažeidę medžioklės taisyklių. Daug lemia ir medikų išvados apie apsiginkluoti pageidaujančiojo sveikatą.

„Jei gauname signalą, jog įsigijęs ginklą žmogus juo netinkamai pasinaudojo ar ginklo savininkui pašlijo sveikata, kviečiame tą asmenį perlaikyti egzaminą, pristatyti naują gydytojų pažymą“, – teigė Licencijavimo poskyrio viršininkas.

J. Piskunovas neneigė, jog buvo atvejų, kai išgėręs ginklo turėtojas namuose juo grasino savo šeimos nariams, o kitas žmogus, nuvažiavęs grybauti, ginklą pametė miške. Tiems vyrams leidimas naudotis ginklu buvo tučtuojau panaikintas.

Yra pasitaikę ir ginklų vagysčių tiesiog iš savininkų namų. Dienraščio pašnekovas piktinosi, kad laikydami tokius brangius ir potencialiai pavojingus daiktus žmonės savo būstuose net signalizacijos neįsirengia.

Šypsena - geresnis ginklas

„Kitas dalykas, kartais gyventojai akies taiklumą nutaria išbandyti nuvažiavę kur nors į užmiestį ar prie upės nusimaudyti – tai jau yra administracinės teisės pažeidimas, – pabrėžia J. Piskunovas ir primena, jog šaudyti leidžiama tik tiruose ar didesnėse šaudyklose. – Jei nusprendėte eiti į vakarėlį, kur vartosite alkoholį, ginklą palikite namie, nes jo nešiotis negalima net ir lengvai apsvaigus. Kaip ir vairuotojams, čia girtumo riba – iki 0,40 promilės.“

Paklaustas, ar, jo nuomone, šiais laikais turėti ginklą praverstų kiekvienai šeimai, „Panevėžio balso“ pašnekovas atsakė svajojantis, kad žmonės apskritai išsiverstų be ginklų.

„Dabar perkamės pistoletus apsiginti vieni nuo kitų. O juk jei dažniau vieni kitiems šypsosimės, nebereikės ir ginkluotis. Šiluma, nuoširdumas, mano įsitikinimu, yra daug geresnis ginklas nei tas metalinis, pūpsantis kišenėje“, – svarstė Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Viešosios tvarkos biuro Licencijavimo poskyrio viršininkas J. Piskunovas.

„Visus konfliktus galima užgesinti širdies šiluma, pastangomis suprasti kitokį požiūrį“, – įsitikinęs dienraščio pašnekovas.

Faktas
Šalies gyventojai turi apie 100 tūkst. dujinių ir nedidelės galios šaunamųjų ginklų.

Griežtinama tvarka

Kitąmet kone visus šaunamuosius ginklus (išskyrus medžioklinius) bus galima įsigyti tik nuo 21-erių metų, leidimus teks gauti net dujiniams pistoletams.

Iki kovo nedidelės galios šaunamuosius ginklus ir dujinius pistoletus dar galima įsigyti laisvai. Pakanka turėti 18 metų. Tačiau kitąmet, norint turėti tokį ginklą, teks apsilankyti pas narkologą ir psichiatrą. Su šiomis pažymomis pėdinti į policiją, kur ginklas bus registruojamas.

„Leidimas, planuojama, bus neterminuotas, daugiau asmeniui policijos įstaigoje lankytis nereikės, o visi duomenys bus kaupiami registre. Tokia pati tvarka bus taikoma nedidelio galingumo, senoviniams ginklams“, – komentavo Policijos departamento Licencijavimo skyriaus viršininkas Vytautas Velička.

O štai reikalavimai žmonėms, turintiems dujinius pistoletus, bus paprastesni. Nereikės specialių seifų, medicininio patikrinimo. Ši nuostata įsigalios nuo 2014 metų.

Šaltinis
„Panevėžio balsas“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją