Tokią išvadą leidžia daryti penktadienį Ukrainos žiniasklaidoje aptariamas pranešimas iš JAV ambasados Kijeve 2006 metų kovą, paskelbtas "Wikileaks" tinklalapyje.

JAV diplomatų korespondencijoje su Vašingtonu V. Janukovyčiaus Regionų partija apibūdinama kaip "kriminalinių elementų ir oligarchų iš Donecko prieglobstis", o jos narys turtingiausias ukrainietis Rinatas Achmetovas vadinamas "Donecko klano krikštatėviu".

V. Janukovyčiaus grasinimai Lietuvai nuskambėjo per susitikimą su jos ambasadoriumi, įvykusį 2005 metų gruodį Kijeve. V. Janukovičiaus pyktį sukėlė V. Adamkaus dalyvavimas tarptautinėjė tarpininkavimo misijoje, kuri turėjo sumažintį įtampą Ukrainoje, susidariusią dėl oranžinės revoliucijos 2004 metais.

Toje misijoje taip pat dalyvavo tuometis Lenkijos prezidentas Aleksandras Kwasniewskis ir Europos Sąjungos atstovas Javieras Solana.

"Per savo susitikimą su Lietuvos ambasadoriumi 2005 metų gruodį, pirmąjį po oranžinės revoliucijos, V. Janukovyčius iškart pažėrė užgaulią tiradą (Lietuvos adresu - PAP past.), nors dar net nebuvo apsikeista diplomatijoje privalomomis mandagiomis frazėmis", - rašoma Amerikos ambasados rašte.

"Praėjusių metų gruodį dalyvavote puče. Leidotės, kad jus savo machinacijose panaudotų (tuometis Ukrainos prezidentas Leonidas) Kučma. Todėl jūsų veiksmai turės neigiamų padarinių Lietuvos ir Ukrainos santykių plėtrai ateityje", - pareiškė V. Janukovyčius Lietuvos ambasadoriui.