"Mėginimas straipsnyje sukelti abejonių pasaulio bendruomenės visuotinai priimtais nacistinių nusikaltėlių teismo proceso pagrindais ir pateisinti neva nukentėjusius nuo "neteisingo teismo sprendimo" yra akivaizdus padažnėjusių istorijos perrašymo Lietuvoje atvejų, Antrojo pasaulinio karo rezultatų revizijos, nacizmo ir jo piktadarybių teisinimo pavyzdys", - teigiama ketvirtadienį ambasados išplatintame pareiškime.

Ambasada taip pat išreiškė susirūpinimą "Lietuvoje stiprėjančiais mėginimais savaip interpretuoti Antrojo pasaulinio karo istoriją ir toli gražu nevienareikšmiškai įstatymų leidybos lygmenyje reguliuoti istorinių diskusijų eigą".

"Idėja sugretinti Sovietų Sąjungos politiką su veiksmais fašistinės Vokietijos, kuri Europoje kariavo agresyvų karą siekdama pavergti ar sunaikinti ištisas tautas, yra absurdiška", - teigiama pranešime.

Ambasada sako didelį nerimą keliančiu požymiu laikanti Klaipėdos teismo "mėginimą reabilituoti fašistinės Vokietijos simbolį - svastiką".

"Teisėtą pasipiktinimą kelia ir žydų tautos genocido - Holokausto nusikaltimų Antrojo pasaulinio karo metais neigimas; nepatogią tiesą dėl suprantamų priežasčių čia mėgina falsifikuoti, kaip tai padarė straipsnio "Niurnbergo karo nusikaltimų tribunolas - didžiausias juridinis farsas istorijoje" autorius", - teigia ambasada.

Prieš savaitę septynių Europos šalių ambasadoriai laiške vidaus reikalų ministrui išsakė pasipiktinimą dėl straipsnio, kuriame ministerijoje vidutinio rango pareigas užėmęs istorikas rašė: "Svarbu ir tai, kad Niurnbergo procese teisinį pagrindą įgavo legenda apie 6 mln. neva nužudytų žydų, nors iš tiesų teismas neturėjo ne vieno A. Hitlerio pasirašyto dokumento apie žydų naikinimą (šio dokumento, jeigu jis egzistavo, iki šių dienų niekas nerado, nors pažadėta net milijono dolerių premija)".

Britanijos, Estijos, Nyderlandų, Norvegijos, Prancūzijos, Suomijos ir Švedijos ambasadoriai laiške, kurio kopiją gavo BNS, pareiškė, kad šis teiginys prilygsta Holokausto neigimui, todėl nusipelno pasmerkimo. Vėliau straipsnį atskirame atvirame laiške pasmerkė ir Lenkijos ambasadorius.

Generalinė prokuratūra pirmadienį pranešė pradėjusi ikiteisminį tyrimą dėl galimo Holokausto menkinimo straipsnyje.

Kilus pasipiktinimui, P.Stankeras paprašė atleisti jį iš darbo ministerijoje, o ministras atsiribojo nuo jo pavaldinio išsakytų minčių.
Savaitraščio "Veidas" vyriausiasis redaktorius Gintaras Sarafinas teigia, kad P.Stankeras niekada neneigė holokausto, o nesusipratimas įvyko dėl vieno sakinio, kuris buvo klaidingai suprastas.