Kaip rašo dienraštis „Lietuvos rytas“, surengti šį debatų ciklą SADM valdininkai patikėjo viešajai įstaigai „SMART LOOK verslo akademija”, kuri tik spalio 12 d. kreipėsi į Registrų centrą, prašydama išduoti jungtinę pažymą, suteikiančią teisę dalyvauti viešųjų pirkimų konkurse. Jau spalio 13-ąją su ministerija buvo pasirašyta sutartis dėl debatų ciklo.

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto narys Algirdas Sysas irgi buvo gavęs kvietimą dalyvauti „SMART LOOK verslo akademijos” rengtuose debatuose, tačiau į juos nevyko. „Kai radau internetu atsiųstą kvietimą, iš karto kilo įtarimų. Įstaiga susikūrė tik gegužę ir po kelių mėnesių laimėjo konkursą. Stebuklų juk nebūna. Kas galėtų paneigti, jog ši įstaiga buvo sukurta specialiai tam, kad, rengiant įvairius debatus, būtų plaunami pinigai”, – svarstė parlamentaras.

Konkurso sąlygose debatų ciklui „Šeima-visuomenė-valstybė” surengti nurodyta: per pastaruosius 3 metus arba nuo paslaugų teikėjo įregistravimo dienos, jei teikėjas veiklą vykdė mažiau nei 3 metus, turi būti įvykdyti bent 2 projektai, susiję su visuomenės informavimu socialine tema, kurių kiekvieno vertė yra ne mažesnė kaip 30 tūkst. litų. Tik šių metų gegužę įsteigtos „SMART LOOK verslo akademijos” interneto tinklalapyje pateiktoje informacijoje apie jos veiklą panašių renginių nėra. Čia nurodyta, kad maždaug per pusmetį buvo dirbta su trimis bendrovėmis. Joms teiktos veiklos galimybių studijos, įmonės įvedimo į rinką, rinkodaros strategijos kūrimo, verslo strategijos parinkimo ir jos įgyvendinimo, kūrybinio teksto sukūrimo ir kitos su verslu susijusios paslaugos.

Tuo metu Socialinės apsaugos ir darbo ministerija išplatintame pranešime spaudai neigia dienraštyje pateiktą informaciją kad viešųjų pirkimų konkurse dėl viešų debatų organizavimo dalyvavusi ir jį laimėjusi firma „SMART LOOK verslo akademija“ neatitiko konkurse keltų reikalavimų.

Esą vadovaujantis Viešųjų pirkimų įstatymu, pasiūlymą gali pateikti ūkio subjektų grupė, bei tiekėjas sutarčiai vykdyti gali pasitelkti trečiuosius asmenis. Šiuo atveju pirkimui partnerystės sutartį sudarė „SMART LOOK verslo akademija“ ir VšĮ Šeimos santykių institutas, ir jų duomenys apie vykdytus projektus atitiko reikalavimus.

Taip pat SADM teigia, kad Registrų centro pažyma, patvirtinanti jungtinius kompetentingų institucijų tvarkomus duomenis apie viešųjų pirkimų procedūroje dalyvaujantį tiekėją, išduota VšĮ „SMART LOOK verslo akademija“ ne spalio 12 d., o rugpjūčio 12 d., ir dalyvis pasiūlymą pateikė iki 2010 m. rugsėjo 1 d. 10 val., kaip buvo reikalaujama konkurso sąlygose, kartu buvo pateikta ir minėta Registrų centro pažyma.

Brangiausią projektą Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos skelbtame supaprastintame viešajame konkurse šiemet laimėjo viešoji įstaiga Viešosios politikos ir vadybos institutas. Tyrimas „Socialinės integracijos paslaugų socialiai pažeidžiamų ir socialinės rizikos asmenų grupėms situacijos, poreikių ir rezultatyvumo vertinimas, siekiant efektyviai panaudoti 2007–2013 m. ES struktūrinę paramą” atsieis net 528 tūkst. 357 litus.