Tokią savo nuomonę apie dvejų metų Vyriausybės darbus A. Kubilius išdėstė šeštadienį vykusiame Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) suvažiavime, kurį politikai pradėjo klausydami grupės „Skylė“ dainų apie partizanus.

„Šiandien mes galime drąsiai užduoti sau klausimus ir nesigėdydami į juos atsakyti. Pirmasis klausimus: ar mes įgyvendinome teisingą krizės įveikimo politiką? Atsakymas: iš esmės, taip. Antras klausimas: ar opozicija mums padėjo? Ne. Trečias: ar žmonėms žmoniškai padėkojome už tai, kad jie atlaikė ir išgyveno šį sunkmetį? Dar ne. Ar turime nulenkti prieš juos galvas? Taip. Ar turime jų atsiprašyti už visas valdžias, nepadariusias to, ką turėjo padaryti? Taip“, - keldamas klausimu ir pateikdamas atsakymus kalbėjo premjeras.

A. Kubilius pripažino, jog per dvejus metus ne viską pavyko padaryti: anot, jo, norėtųsi spartesnio ekonomikos atsigavimo, greitesnio nedarbo mažėjimo, vidaus vartojimo atsigavimo bei daugiabučių namų renovacijos programos veikimo. Bet premjeras ragino partijos kolegas didžiuotis, jog konservatoriai-krikdemai nepabūgo atsakomybės.

„Šiandien ekonomika jau atsigauna. Toliau atsigaus dar spartesniais tempais, tačiau prieš užverčiant krizės puslapį mums patiems verta prisiminti, kokią atsakomybės naštą mes turėjome nešti visus šiuos metus“, - partijos narių dvasią kėlė A. Kubilius.

Premjeras savo partiečius taip pat guodė ir dėl žemų partijos reitingų, susiedamas juos su biudžeto deficito mažėjimu.

„Politinio populiarumo išsaugojimas nebuvo mūsų prioritetas, atsakomybė buvo prioritetas. To rezultatus matome. Deficito mažėjimas ir reitingų mažėjimas yra tarpusavyje susiję dydžiai“, - juokauti bandė TS-LKD lyderis, tačiau drauge vylėsi, jog dirbant įgyti reitingai bus tvaresni nei iškovotieji šokių aikštelėje.

„Šiandien, skirtingai nei kai kurios Europos Sąjungos šalys, mes jau galima pakankamai optimistiškai žiūrėti į savo šalies ilgalaikę ekonomikos ateitį. Ekonomikoje ne tik deficito reikalai gerėja. Eksportas jau šiais metais viršys 2008-ųjų metų piką. Pagal Pasaulio banko atliktą verslo sąlygų tyrimą, pasaulyje iš dviejų šimtų valstybių esame jau dvidešimt trečioje vietoje, per krizę ekonomikos skatinimo planu buvo padėta daugiau nei vienuolikai tūkstančių įmonių, vis daugiau pasaulyje garsių kompanijų kuriasi Lietuvoje“, - savo Vyriausybės darbais gyrėsi premjeras.

Jis taip pat pakartojo ne kartą jau išsakytas mintis apie būtinybę ugdyti lietuvių optimizmą, ambiciją ir tikėjimą ateitimi. Ne pirmą kartą tikruoju patriotizmu A. Kubilius įvardijo siekį, kad Lietuva taptų konkurencinga valstybe, nebijančia globalios konkurencijos, gebančią pritraukti tarptautinį kapitalą, pasitikti iššūkius, kurti gerai apmokamas darbo vietas. Pasak premjero, visa tai padės suvaldyti vieną didžiausių nūdienos iššūkių Lietuvai – emigraciją.

Šeštadienį į TS-LKD suvažiavimą susirinkusius konservatorius sveikino du iš trijų koalicijos partnerių – Liberalų sąjūdis ir liberalcentristai, tačiau Arūno Valinsko Tautos prisikėlimo partija savo atstovo neatsiuntė. Sveikinimo laišką atsiuntė ir valstiečių liaudininkų lyderis Ramūnas Karbauskis.