Jau beveik dvi savaites Lietuvos gyventojai internete balsuoja už savo miestų simbolius. Panevėžiečiams miesto Savivaldybė pasiūlė savo balsus atiduoti vienam iš trijų Panevėžio objektų – legendinio režisieriaus Juozo Miltinio, miesto įkūrėjo kunigaikščio Aleksandro paminklams ir Laisvės aikštės fontanams.

Už J. Miltinio paminklą, kaip Aukštaitijos sostinės simbolį, jau pasisakė 301, už Aleksandro skulptūrą – 258, už Laisvės aikštės fontanus – 237 internautai.

Tačiau miestiečiai ne tik aktyviai balsuoja, bet ir kritikuoja Savivaldybę nepasiūlius Panevėžio simboliu rinkti Senvagės. Anot virtinės internete pasirodžiusių komentarų, Senvagė esanti Panevėžio širdis, gražiausia vieta, tokios neturintis nė vienas kitas miestas.

Ne tuos simbolius teikia

Buvęs ilgametis Panevėžio visuomenės sveikatos centro direktorius Alfonsas Žobakas taip pat mano, kad geriausiai Aukštaitijos sostinę reprezentuoja Senvagė.
„Juozas Miltinis yra žmogus, ne simbolis, kunigaikščio Aleksandro nuopelnai Panevėžiui – smulkmena, o fontanai prie Savivaldybės – tai jau išvis atleiskit“, – „Panevėžio balsui“ emocingai aiškino medikas.

A. Žobako manymu, be Senvagės, Panevėžio simboliu dar būtų galima laikyti Laisvės aikštėje stovintį 1-uoju numeriu pažymėtą pastatą, kuriame įsikūręs „Aukštaitijos radijas“, Kraštotyros muziejaus skyrius, paveldosaugininkai, miesto socialdemokratai.
„Tačiau dabar tas namas jau sugadintas, visiškai praradęs autentiškumą. Pirmame aukšte sudėti plastikiniai langai, o kitos pusės fasadas apskritai sudarkytas. Bokštelis ant stogo irgi ne toks, koks buvo. A. Smetonos laikais šiame pastate dirbo ugniagesiai ir jiems dairytis bokštelis buvo įrengtas su langeliais“, – pasakojo A. Žobakas.

Balsuotų už paminklus

J. Balčikonio gimnazijos direktorius Raimondas Dambrauskas įsitikinęs, jog renkant Panevėžio simbolį reikia ieškoti istorinių šaknų.
„Kunigaikštis Aleksandras sietinas su miesto įkūrimu, be to, jo paminklas profesionalus ir meniškas. Juozas Miltinis taip pat žinomas visame pasaulyje, šis žmogus išgarsino Panevėžį“, – tvirtino pedagogas.

R. Dambrausko manymu, Senvagė yra geografinis objektas, ypač gražiai atrodo žvelgiant iš paukščio skrydžio.

„Ideologiškai aš labiau būčiau linkęs palaikyti abu paminklus, o apdrausti Senvagę, kur mėgsta šėlioti jaunimas, būtų praktinė nauda“, – teigė dienraščio pašnekovas.
Panevėžio dailės galerijos direktorei Jolantai Lebednykienei arčiausiai širdies – paminklas J. Miltiniui.

„Senvagė, kaip kraštovaizdžio darinys, be abejonės, suformuotas puikiai, tačiau man Panevėžys vis dėlto asocijuojasi su pasaulinio garso miesto teatro įkūrėju. Dėl Juozo Miltinio, jo auros kažkada pati grįžau į Panevėžį“, – sakė J. Lebednykienė.

Siūlė, bet nepatiko

Miesto Savivaldybės Viešųjų ryšių skyriaus vedėjos Irmos Gritėnienės teigimu, miesto simbolius siūlė mero pavaduotojos Gemos Umbrasienės vadovaujama Savivaldybės rinkodaros darbo grupė.
Ji Lietuvos miestų simbolių rinkimus inicijavusiai draudimo kompanijai pateikė J. Miltinio ir Aleksandro paminklus, Don Kichoto skulptūrą prie „Meno“ teatro, siauruko garvežį šalia geležinkelio stoties ir Senvagės salą su tilteliais, suoliukais bei Juozo Genevičiaus sukurta „Dainiaus“ skulptūra.
Tarp galimų apdrausti objektų buvo minimi ir Laisvės aikštės fontanai.
„Tačiau kompanijos atstovai atsirinko tik abu paminklus, o vietoj Senvagės salos dar įtraukė ir fontanus“, – sakė I. Gritėnienė.

Viešųjų ryšių skyriaus vedėjos paminėta kompanija – tai viena norvegiško kapitalo draudimo bendrovė, įsipareigojusi miestiečių išsirinktą simbolį apdrausti metams 10 tūkstančių litų suma. Jai atstovaujantys projekto koordinatoriai dienraščiui teigė, jog Lietuvos miestų simbolių atranka vyko remiantis numatyta draudimo poliso suma. Panevėžio Senvagė jiems pasirodžiusi ne simboliu, bet gamtos objektu. Esą iškilo klausimas, kas ten galėtų būti draustina – „juk nesuskaičiuosime kiekvieno želdinio lapo“. Savo sprendimą draudikai pateisino ir tuo, kad į draustinų Vilniaus simbolių sąrašą nepateko sostinės Savivaldybės siūlytas japoniškų vyšnaičių, arba sakurų, parkas. „Tų augalų vertė yra didžiulė, ir mes nenorime prisiimti tokios milžiniškos atsakomybės“, – neslėpė jie.

Šaltinis
„Panevėžio balsas“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją