Patikrinimas Seimo Sveikatos reikalų komiteto iniciatyva buvo surengtas po šios firmos mokslinio konsultanto - profesoriaus Leontijaus Motiejūno "Lietuvos ryte" pareikštos nuomonės apie galimą popiežiaus Jono Pauliaus II ligą.

Sveikatos reikalų komitetą, pasak jo pirmininko Antano Matulo, L.Motiejūno straipsnis dienraštyje paskatino kreiptis į Medicinos etikos komitetą ir Lietuvos infektologų draugiją.

Specialistai įvertino L.Motiejūno publikaciją kaip neetišką mediko poelgį, o infektologų atsakyme, pasak A.Matulo, buvo rasta ir tokios informacijos, kuri paskatino susidomėti firmos "Endemik" veikla.

"Infektologų draugijos atsakymas buvo netikėtas - jame buvo paminėta, kad "Endemik" verčiasi licencijoje nenumatyta veikla.

Tai paskatino patikrinti firmos veiklą", - aiškino A.Matulas.

Anot Sveikatos reikalų komiteto pirmininko, geriau gyvensime tik tada, kai visi užsiimsime tuo, kas reglamentuota ir leidžiama.

Bet Lietuvos infektologų draugijos pirmininkas, Vilniaus universiteto Infekcinių ligų klinikos vedėjas profesorius Arvydas Ambrozaitis aiškino, kad draugija tik atsiliepė į L.Motiejūno rašinį, tačiau neprašė atlikti "Endemik" audito.

L.Motiejūnas įsitikinęs, kad firmos "Endemik" patikrinimas yra keršto akcija: "Be jokios abejonės, yra kerštaujama. Kerštauja Bažnyčia. Nori bausti mane už įžūlumą".

Profesorius teigė mažai susijęs su "Endemik" veikla, nes jis yra tik šios firmos mokslinis konsultantas, neturįs nė vienos bendrovės akcijos.

Biolaboratorinių tyrimų ir ligų profilaktikos firmai "Endemik" vadovauja L.Motiejūno sūnus Marijus Motiejūnas.