"Sutarėme, kad E.Gentvilas nevyksta į Klaipėdą. Yra tvirtas sutarimas, kad jis lieka Vilniuje", - sakė jis. Dar praėjusią savaitę E.Gentvilas surengė Klaipėdoje spaudos konferenciją ir pranešė sugrįžtąs į uostamiestį.

Ketvirtadienį kalbėdamas Seime, E.Gentvilas save įvardijo kaip asmenį "su aiškiais traukinių tvarkaraščiais į Vakarus". BNS G.Steponavičius sakė, jog kol kas nežinoma, kokį darbą E.Gentvilas galėtų dirbti Vilniuje, tačiau jis neatmetė galimybės, jog buvęs Klaipėdos meras galėtų užimti ir parlamentaro kėdę.

"Jeigu kas nors iš frakcijos narių atsistatydins, mes siektume, kad jis patektų į Seimą", - sakė G.Steponavičius interviu televizijai.

E.Gentvilas teoriškai galėtų pateikti į Seimą, jeigu iš parlamento atsistatydintų Seimo narys, išrinktas daugiamandatėje apygardoje pagal Lietuvos liberalų sąjungos sąrašą.

Tačiau dar reikėtų, kad į atsilaivinusią vietą atsisakytų pretenduoti dar penki sąraše prieš E.Gentvilą įrašyti, bet į Seimą nepatekę kandidatai.

Buvęs ilgametis LLS lyderis E.Gentvilas sutiko dalyvauti Seimo rinkimuose tik įrašytas paskutiniu - 132-uoju - numeriu kandidatų sąraše. Po kandidatų reitingavimo jis pakilo į 37 vietą.

G.Steponavičius interviu pripažino, jog šiuo metu šalia partijos pirmininko buvusio premjero Rolando Pakso "yra antras lygiavertis žmogus". "Jeigu R.Paksas pademonstruos lyderio savybes, jis galės konkuruoti su E.Gentvilu", - pažymėjo G.Steponavičius.

Antradienį R.Paksas ir E.Gentvilas rengia bendrą spaudos konferenciją, kurioje, pasak G.Steponavičiaus, bus paaiškinta, kaip du lyderiai pasidalins darbu.

LLS valdybos narys G.Steponavičius teigė, jog pasitraukę į opoziciją, liberalai ketina parengti alternatyvią Vyriusybės programą ir suformuoti šešėlinį ministrų kabinetą.

G.Steponavičiaus nuomone, E.Gentvilas labiau tiktų į šešėlinio ministrų kabineto pirmininkus, o R.Paksas - į opozicijos lyderius.

Pagal Seimo Statutą, didžiausios opozicinės frakcijos lyderiui suteikiamas opozicijos lyderio statusas, kuris garantuoja tam tikras privilegijas pasisakant posėdžių metu, be to, jis automatiškai yra įtraukiamas į Seimo valdybos sudėtį. Iki šiol opozicijos lyderiu buvo laikomas Socialdemokratinės koalicijos frakcijos seniūnas Vytenis Andriukaitis.

Tačiau Socialdemokratinės koalicijos ir Naujosios sąjungos (socialliberalų) frakcijoms sudarius naują Seimo daugumą, o premjeru paskyrus socialdemokratų lyderį Algirdą Brazauską, V.Andriukaitis šį postą turės užleisti į opoziciją perėjusių liberalų atstovui.

Be liberalų, opozicijoje taip pat yra ir Tėvynės sąjungos - konservatorių frakcija, tačiau pastaroji turi tik 9, o liberalai - 33 narius. E.Gentvilas eis laikinojo ministro pirmininko pareigas, kol Seimas patvirtins A.Brazausko Vyriausybės programą. Vyriausybės programą Seimui ketinama pateikti pirmadienį, o ją numatoma tvirtinti ketvirtadienį.