"100 procentų esu pasirengęs pasitraukti, jeigu rasime kompromisą. Jeigu nesutarsime, aš liksiu pirmininku iki Seimo rinkimų", - trečiadienį Seime surengtoje spaudos konferencijoje sakė K.Bobelis.

Atsistatydinti K.Bobelį iš posto yra paraginęs partijos valdybos pirmininko postą palikęs parlamentaras Petras Gražulis. Pastarasis priminė K.Bobelio pažadą pasitraukti iš partijos pirmininkų po 2002 metais pralaimėtų prezidento rinkimų. LKD lyderis teigia tuomet pareiškęs norą atsistatydinti, bet partija tam nepritarė.

"Mes norime sudaryti naują partijos vadovybę, kuri turėtų daugumos narių pasitikėjimą", - pažymėjo jis.

K.Bobelis teigė, kad į partijos pirmininko postą yra "keletas kandidatų", tačiau pavardžių neatskleidė, nes, anot K.Bobelio, dėl jų dar vyksta "nuoširdžios diskusijos".

P.Gražulis išreiškė viltį, jog dauguma partijos narių pritars K.Bobelio pasiūlytam kandidatui.

Pats P.Gražulis teigė manąs, jog tinkamu partijos lyderiu galėtų būti Australijoje gimęs lietuvių kilmės verslininkas Juozas Petraitis, dalyvavęs praėjusiuose prezidento rinkimuose. J.Petraitis LKD nariu tapo maždaug prieš metus. Tačiau K.Bobelis šiai kandidatūrai kategoriškai nepritaria.

Dalis partijos narių jos pirmininku norėtų matyti Molėdų merą Valentiną Stundį, bet jis netenkina P.Gražulį remiančių Žemaitijos krikščionių demokratų.

Kompromisine figūra, kuriai pritartų dauguma partijos narių, laikomas buvęs Seimo narys, dabar Kauno vicemeras Kazimieras Kuzminskas. Anksčiau jis yra buvęs Lietuvos krikščionių demokratų partijos (LKDP) valdybos pirmininku.

Tačiau realiausia kandidate į LKD vadovus laikoma partijos pirmininko pavaduotoja, buvusi švietimo ir mokslo viceministrė Gražina Paliokienė. Ji taip pat yra Lietuvos katalikių moterų sąjungos pirmininkė.

Į partijos pirmininkus siūlomas ir P.Gražulis, tačiau jis pats teigia nenorįs vadovauti partijai, nes tai "didžiulė atsakomybė".

Patį K.Bobelį, anot P.Gražulio, krikščionys demokratai ketina įtraukti pirmuoju numeriu į kandidatų į Europos Parlamentą (EP) sąrašą, kurį taip pat numatoma tvirtinti kovą vyksiančioje konferencijoje.

Šiuo metu LKD lyderis yra Seimo stebėtojų delegacijos EP narys. Užimtumą EP K.Bobelis nurodė kaip vieną priežasčių, dėl kurių ketina atsistatydinti.

LKD buvo įkurta 2001 metų gegužę, susivienijus K.Bobelio vadovautai Krikščionių demokratų sąjungai bei Lietuvos krikščionių demokratų partijai, praėjusiame Seime sudariusiai valdančiąją koaliciją su konservatoriais.

Šiuo metu LKD Seime turi tris atstovus - K.Bobelį, P.Gražulį ir Algirdą Saudargą. Iš viso Seime yra 141 vieta, iš kurių keturios laisvos.

Rinkimai į EP numatyti birželio 13 dieną. Seimo rinkimų data dar nepaskelbta, bet jie turėtų vykti rugpjūčio arba rugsėjo mėnesį.