Bendrovės "Lifosa" valdybos pirmininkas Danas Tvarijonavičius šią akciją įvardijo kaip darbininkų susitikimą su bendrovės direktoriumi Jonu Dastiku.

"Darbininkai tiesiog susitiko su J.Dastiku, tai buvo galima padaryti ir bendrovės cechuose", - BNS sakė D.Tvarijonavičius. Anot jo, susitikimo metu darbininkams buvo pažadėta jau pirmadienį išmokėti vėluojančius atlyginimus.

Bendrovėje "Lifosa" dirba apie 1 100 darbuotojų, skola jiems už dviejų mėnesių atlyginimus siekia 1 mln. litų. Ketvirtadienį Kėdainių fosforo trąšų bendrovė "Lifosa" paskelbė, jog dėl patirtų nuostolių ketina mažinti įstatinį kapitalą.

"Lifosos" finansų direktorius Mindaugas Gedvilas BNS teigė, kad įstatinis kapitalas bus mažinamas iki 2000 metų pabaigos susikaupusių nuostolių sumai. Kiek bus mažinamas bendrovės įstatinis kapitalas, ketinama paskelbti kitą pirmadienį. Šiuo metu "Lifosos" įstatinis kapitalas yra 220,8 mln. litų.

Dėl įmonės įstatinio kapitalo sumažinimo bus balsuojama "Lifosos" akcininkų susirinkime rugpjūčio 9 dieną.

Šių metų pirmojo ketvirčio pabaigoje "Lifosos" nuosavas kapitalas siekė 134,8 mln. litų ir sudarė maždaug 61 proc. bendrovės įstatinio kapitalo. Pagal nuo liepos 1 dienos įsigaliojusias Akcinių bendrovių įstatymo pataisas, bendrovės įstatinis kapitalas turėtų būti sumažintas suma, ne mažesne nei skirtumas tarp nuosavo ir įstatinio kapitalo.

Pirmąjį ketvirtį "Lifosa" patyrė 21,967 mln. litų nuostolių - 1,9 karto daugiau nei pirmąjį 2000-ųjų ketvirtį (11,6 mln. litų), o apyvarta palyginamuoju laikotarpiu sumažėjo 2,4 karto iki 47,397 mln. litų.

Pirmojo šių metų pusmečio rezultatus "Lifosa" skelbs kitos savaitės pradžioje. Išbristi iš nuostolių šiemet neplanuojama.

2000 metais dėl pasaulio rinkose smukusių fosforo trąšų kainų "Lifosa" patyrė 95,918 mln. litų nuostolių - 14,3 karto daugiau nei 1999-aisiais (6,746 mln. litų). Bendrovės apyvarta 2000 metais siekė 429,357 mln. litų, arba buvo 10,5 proc. mažesnė nei 1999-aisiais (479,9 mln. litų).

Nuostolingai šiemet ir praėjusių metų antrąjį pusmetį dirbo ir kiti pasaulio trąšų gamintojai. "Lifosos" rinkomis ir trąšų pardavimu Vakarų Europoje bei kitose pasaulio šalyse rūpinasi viena iš jos akcininkių - JAV trąšų gamybos ir prekybos bendrovė "Cargill".

Ji šiuo metu valdo 15 proc. Kėdainių įmonės akcijų. Daugiausiai - 41,05 proc. - "Lifosos" akcijų priklauso bendrovės valdybos pirmininkui Danui Tvarijonavičiui, o pačiai "Lifosai" priklauso 9,87 proc. nuosavų akcijų.