Dekretą dėl savo patarėjo politikos klausimais dalyvavimo VGT posėdyje R.Paksas pasirašė praėjusią savaitę. A.Medalinskas į prezidento komandą sugrįžo vasario pradžioje kaip patarėjas politikos klausimais. Iki tol tokios pareigybės prezidento komandoje nebuvo.

"Atsiradus naujai pareigybei, buvo atlikti atitinkami papildymai. Jie reikalingi tam, kad prezidentas galėtų efektyviau atlikti savo, kaip Valstybės gynimo tarybos vadovo, darbą", - žurnalistams teigė prezidento atstovė spaudai Jūratė Overlingienė.

BNS žiniomis, kovo mėnesį R.Paksas ketina sušaukti VGT posėdį. Pastarąjį kartą VGT į posėdį buvo susirinkusi gruodžio pradžioje, kur svarstė parlamentaro Aloyzo Sakalo vadovautos Seimo laikinosios tyrimo komisijos dėl galimų grėsmių nacionaliniam saugumui išvadas.

Parengus šių išvadų teisinę analizę, buvo planuota surengti dar vieną posėdį, tačiau posėdis taip ir neįvyko.

Prezidento vadovaujamą VGT sudaro Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas, ministras pirmininkas Algirdas Brazauskas, krašto apsaugos ministras Linas Linkevičius ir kariuomenės vadas generolas majoras Jonas Kronkaitis.

VGT posėdžiuose pagal pernai pasirašytą prezidento dekretą nuolat dalyvauja užsienio reikalų ministras Antanas Valionis bei prezidento patarėjai nacionalinio saugumo klausimais Romualdas Senovaitis ir užsienio politikos klausimais Petras Vaitiekūnas.

VGT sekretorius yra prezidento patarėjas gynybos klausimais Algirdas Norkus.

Pagal Valstybės gynimo tarybos įstatymą prezidento sprendimu į posėdžius gali būti kviečiami ministrai, valstybės institucijų vadovai, jų atstovai ar kiti asmenys.

Pagal įstatymą tarybos reguliarius posėdžius, paprastai vieną kartą per mėnesį, kviečia ir jų darbotvarkę tvirtina prezidentas, o neeilinius Valstybės gynimo tarybos posėdžius šaukia prezidentas savo iniciatyva arba bent vieno Valstybės gynimo tarybos nario siūlymu.