Generalinės prokuratūros Ikiteisminio tyrimo kontrolės skyriaus vyriausiasis prokuroras Zenonas Burokas panaikino ankstesnį prokurorės nutarimą nutraukti ikiteisminį tyrimą dėl Bjork ir Lietuvos atlikėjų koncerto finansavimo iš nacionalinės programos "Vilnius - Europos kultūros sostinė 2009" (VEKS) lėšų nesant nusikalstamos veikos požymių, trečiadienį pranešė Generalinė prokuratūra.

Anot pranešimo, vykdant viešojo pirkimo procedūrą ir perkant paslaugą "Specialusis Bjork projektas, skirtas Vilnius - Europos kultūros sostinė" galėjo būti nesilaikyta Viešųjų pirkimų įstatymo reikalavimų.

Vyriausiojo prokuroro sprendimu panaikinta nutarimo dalis, kuria atsisakyta pradėti ikiteisminį tyrimą VEKS, Kultūros ministerijos, Vilniaus miesto savivaldybės ir viešosios įstaigos "Vilniaus festivaliai" atsakingų darbuotojų atžvilgiu, nesant jų veiksmuose piktnaudžiavimo ir tarnybos pareigų neatlikimo požymių.

Taip pat Z.Buroko sprendimu yra pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl VEKS viešojo pirkimo komisijos narių, vykdžiusių projekto "Specialusis Bjork projektas, skirtas Vilnius - Europos kultūros sostinei" pirkimą, galimo piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi.

Apie tai informuotos Valstybės kontrolė ir Seimo Antikorupcijos komisija.

Rugsėjį Generalinė prokuratūra pranešė nutraukusi tyrimą dėl dainininkės iš Islandijos koncerto finansavimo, nes neaptiko nusikalstamos veikos požymių.

2008 metų vasarą įvykusiam koncertui Kultūros ministerija skubos tvarka skyrė 800 tūkst. litų. Bilietai į šį koncertą, kurio sąmata viršijo 2 mln. litų, kainavo nuo 90 litų.

Anksčiau prokurorai skelbė, kad Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos specialistai, atlikę tyrimą dėl ūkinės finansinės veiklos organizuojant koncertą, nustatė, kad nėra duomenų, įrodančių, jog 800 tūkst. litų biudžeto lėšų buvo panaudoti ne ekonomiškai ir ne pagal paskirtį.