„Mes nusprendėme siūlyti prezidiumui balsuoti dėl įspėjimo. Statute yra toks punktas: „5.5 Atsakomybės“ - kuriais principais vadovaujasi partija. Šitas punktas reiškia, kad žmogus atsakingas už savo žodžius: ar jie pasakyti, kaip buvo prisipažinta, karščiuojantis, ar ne. Mes, aišku, sutinkame, kad gal ir karščiuojantis, galbūt todėl ta bausmė tokia švelnesnė, bet vis tiek padarytas Statuto pažeidimas“, - DELFI sakė socialdemokratų Vilniaus skyriaus Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas Algirdas Griškevičius.

Pašnekovo teigimu, jeigu prezidiumas pritartų nuobaudos skyrimui ir jei būtų nutarta griežtai laikytis formaliai egzistuojančių kandidatams į savivaldą keliamų kriterijų, K. Brazauskienė tuomet negalėtų dalyvauti rinkimuose, bet realiai dėl to turi apsispręsti arba skyriaus taryba, arba konferencija. „Gali atsižvelgti, gali ir neatsižvelgti, nes taryba pati juos (kriterijus – DELFI) tvirtina ir pati į juos atsižvelgia. Bet tarybos dabar nebus, čia per konferenciją turbūt bus balsuojama“, - svarstė A. Griškevičius.

Pati K. Brazauskienė DELFI sakė dar nesanti informuota apie partijos Vilniaus skyriaus etikos sargų sprendimą, todėl jo komentuoti negali. Klausiama, ar bent šiuo metu neketina trauktis iš socialdemokratų kandidatų sąrašo į Vilniaus miesto savivaldybės tarybą, moteris teigė trauktis nesutinkanti: „Aš nesutinku, tegul mane pašalina“.

Apskųsta, nes pavadino A.Butkevičių bailiu

Vilniaus skyriaus Etikos ir procedūrų komisijai K. Brazauskienę apskundė visos partijos etikos sargų vadovas Kęstutis Virbickas. Jis pasipiktino, kad vienoje televizijos laidoje prezidento našlė partijos pirmininką vadino bailiu, abejojo jo gebėjimu vadovauti.

Vilniaus skyriaus etikos sargų posėdyje penktadienį dalyvavęs K. Virbickas pasakojo, kad prezidento našlė jai metamus kaltinimus iš dalies pripažino, teigė besigailinti, tačiau tvirtino buvusi sutrikimo būsenoje bei aiškino, kad nebuvo įspėta apie įrašomą pokalbį. „Čia buvo telefoninis įrašas, kiek pamenu“, - teigė K. Virbickas.

Primenama, kad LNK laidoje „Abipus sienos“ K. Brazauskienė socialdemokratų lyderį A. Butkevičių vadino bailiu: „Kokie pataikūnai. Algirdas iš tos partijos norėjo išstoti – aš atkalbėjau. Jie jį ignoravo tada, kai buvo Kirkilas Vyriausybėje, o Algirdas nepalaikė Butkevičiaus. Tai dabar, reiškia, Butkevičius keršija. Bailys tas. Klausyk, kaip iš ministrų jisai bėgo, kai „šitas” Uspaskichas pagrūmojo pirštu. Tai koks jisai vedlys? Jis bailys yra“.

K. Virbickas taip pat teigia pasiūlęs K. Brazauskienei nedalyvauti savivaldos rinkimuose, tačiau moteris, jo tvirtinimu, atsakiusi neigiamai. „Ji pasiūlė kompromiso būdu spręsti, tai aš paklausiau, ar sutiktų trauktis iš sąrašo, o ji sakė, kad turi laiko ir nesutiks“, - pasakojo socialdemokratų etikos sargų vadovas.

Sako nesanti informuota

Pati K. Brazauskienė penktadienį po posėdžio sakė dar nesanti informuota apie Etikos ir procedūrų komisijos sprendimą, todėl nuo platesnių komentarų susilaikė. „Aš dabar negaliu atsakyti, nes aš to sprendimo nežinau. Manęs neinformavo. Aš tik pasakiau savo nuomonę, bet manęs neinformavo. Rytoj pamatysiu raštu viską ir tada darysiu sprendimus“, - DELFI aiškino K. Brazauskienė.

Klausiamas, apie kokius galimus sprendimus ji kalba, moteris nepatikslino, bet teigė norinti susižinoti, kokios galimos priimto sprendimo pasekmės. Ji taip pat patvirtino neigiamai atsakiusi į K. Virbicko siūlymą pasitraukti iš socialdmeokratų rinkimų sąrašo Vilniaus savivaldybėje.

„Taip, aš nesutinku, tegul mane pašalina“, - sakė K. Brazauskienė.

DELFI primena, kad neramumai dėl K. Brazauskienės socialdemokratų gretose tęsiasi nuo tada, kai prezidento našlė paprašė pagal įstatymus jai priklausančios našlės rentos: dėl to kilo nepasitenkinimas visuomenėje, valdantieji ėmė svarstyti ateityje sugriežtinti rentų suteikimo tvarką, o socialdemokratai susirūpino, ar visa tai nepakenks partijos įvaizdžiui, mat K. Brazauskienė yra įtraukta į kandidatų sąrašą dalyvauti savivaldos rinkimuose Vilniaus mieste.

Prezidento našlė buvo prakalbusi ir apie galimą dalyvavimą Seimo rinkimuose, bet tai papiktino partijos lyderius: A. Butkevičius tuomet pareiškė, jog K. Brazauskienė partijoje neturi pasitikėjimo, tad negali planuoti savo dalyvavimo į Seimo rinkimus.

Vėliau apie parlamento rinkimus moteris nebekalbėjo, tačiau planų dalyvauti savivaldos rinkimuose neatsisakė, nors buvo skatinama apskritai trauktis iš partinės veiklos.

Reitinguojant kandidatų sąrašą K. Brazauskienė surinko 32 reitingo balsus ir aukštos pozicijos neužims.