Ignalinos AE iš Vokietijos kompanijos GNB yra įsigijusi 20 CASTOR ir 30 CONSTOR konteinerių panaudotam branduoliniam kurui saugoti, dar 10 CONSTOR konteinerių bus pristatyti šiemet. 20 CASTOR konteinerių jau pakrauti panaudotu branduoliniu kuru ir išvežti į panaudoto branduolinio kuro saugojimo aikštelę IAE teritorijoje.

Šiuo metu antrajame jėgainės bloke vyksta trečiojo CONSTOR konteinerio pakrovimo darbai (kitiems dviems CONSTOR tipo konteineriams pakrauti leidimą VATESI buvo davusi anksčiau). Vieno konteinerio pakrovimas panaudotu branduoliniu kuru užtrunka 2-3 savaites, pranešė IAE Informacijos centras.

Didžioji dalis panaudoto branduolinio kuro Ignalinos AE yra laikoma dviejuose vandens baseinuose, kurie yra įrengti abiejuose jėgainės blokuose. Panaudotas branduolinis kuras vandens baseinuose turi būti laikomas ne mažiau penkerių metų, o po to jis gabenamas į saugyklą.

Jėgainės specialistai suskaičiavo, kad jeigu pirmasis blokas bus sustabdytas 2004 metų pabaigoje, kaip yra numatyta, o antrasis dirbtų iki 2010 metų, papildomai reikėtų įsigyti dar 350 konteinerių panaudotam branduoliniam kurui saugoti.

Panaudotas branduolinis kuras CASTOR ir CONSTOR tipo konteineriuose gali būti saugomas 50 metų, po to jį reikėtų išgabenti į "amžinojo laidojimo" vietą, bet tokios vietos Lietuva kol kas nėra numačiusi.