NATO lėktuvas vasario 23-25 dienomis lankėsi Latvijoje ir Lietuvoje. Vizito tikslas – dviems būsimoms NATO narėms pristatyti išankstinio įspėjimo ir valdymo iš oro pajėgas bei jų galimybes. Delegacijai vadovauja NATO išankstinio įspėjimo ir valdymo iš oro pajėgų vadas gen. mjr. Gary Winterbergeris.

Krašto apsaugos ministras Linas Linkevičius, kariuomenės vadas gen. mjr. Jonas Kronkaitis ir karinių oro pajėgų vadas plk. Edvardas Mažeikis dvi valandas skraidė šiuo lėktuvu ir domėjosi jo galimybėmis. Parodomojo skrydžio metu realus Lietuvos teritorijos stebėjimas nebuvo vykdomas, buvo užleista simuliacinė programa.

Pagrindinis lėktuvo radaras buvo įjungtas tik pusvalandžiui ir per tą laiką svečiai galėjo stebėti tuo metu Lietuvos erdvėje buvusius lėktuvus. Lėktuvui nusileidus, ministras Linas Linkevičius pasakė, kad „Lietuvai integruojantis į NATO susipažinti su čia egzistuojančia įspėjimo ir kontrolės sistema yra nepaprastai svarbu”.

Trečiadienį Prezidentas Rolandas Paksas taip pat apsilankė Zoknių oro uoste įsikūrusioje Karinių oro pajėgų pirmojoje aviacijos bazėje, kur apžiūrėjo NATO išankstinio įspėjimo ir valdymo pajėgų lėktuvą E-3A AWACS. Prezidentas taip pat susitiko su NATO delegacijos vadovu, generolu majoru Gary Winterbergeriu, kuris šiomis dienomis lankosi Lietuvoje pagal "Partnerystės taikos labui" programą.

Anot Prezidento spaudos tarnybos pranešimo, susitikime šalies vadovas pabrėžė, kad Lietuva pagal išgales rems JAV ir Europos šalių pastangas išsaugoti taiką ir saugumą ne tik Europoje, bet ir kituose pasaulio regionuose.

"Lietuva, dar nebūdama NATO nare, jau seniai dalyvauja įvairiuose projektuose ir laikoma patikima partnere", - sakė Prezidentas R. Paksas.

Žvalgybos ir valdymo lėktuvas E–3 AWACS skirtas 300 km spinduliu aptikti, identifikuoti, sekti ir “perimti” net ir žemai skrendančius orlaivius. Taip pat jis naudojamas ne tik priešiškiems orlaiviams stebėti bet ir savų orlaivių eismo koordinavimui, oro mūšio valdymui, komunikaciniams karinių pajėgų ryšiams.

Kai kuriais atvejais lėktuvas naudojamas paieškos ir gelbėjimo operacijoms. Ateityje E–3 AWACS planuojama naudoti ir antiteroristinėse, specialiųjų pajėgų, humanitarinėse, gynybos nuo balistinių raketų misijose.

Tokio tipo lėktuvų yra pagaminta virš 50. Daugumą jų naudoja JAV karinės pajėgos. Lietuvoje besilankantis lėktuvas priklauso NATO pajėgoms ir jo išlaikymą dalijasi keliolika NATO šalių. Jis yra saugojęs oro erdvę virš Prahos per NATO viršūnių susitikimą ir virš Salonikų per Europos Sąjungos valstybių vadovų suvažiavimą 2003 metais, per kuriuos Lietuva buvo pakviesta narystei NATO ir pasirašyta stojimo į Europos Sąjungą sutartis.