Į posėdžio repeticiją pasimokyti balsuoti elektroninėmis kortelėmis vakar susirinkę Tarybos nariai vienas kitą lenkė išradingais pasiūlymais.

„Kastyti, kišk banko kortelę, nuskaičiuos nuo Savivaldybės biudžeto į tavo sąskaitą“, – partijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovą Kastytį Vainauską sukeisti balsavimo ir banko korteles ragino konservatorius Dainius Ožalas.

Ilgą laiką televizijos ekranuose žibėjęs D.Ožalas ir šį kartą susirūpino savo įvaizdžiu.
„Prieš kiekvieną posėdį reiks pasigrimuoti – tik paspausim mygtuką kalbėti ir jau rodys ekrane“, – svarstė konservatorius.

Posėdžių transliacija internete kai kuriems politikams pasirodė per menkas dėmesys jų darbui – pageidavo politinių debatų įrašą paleisti ir per garsiakalbius Laisvės aikštėje vietoj sklindančios muzikos.

Taryba – kaip ant delno

Kol Tarybos nariai lyg darželinukai džiaugėsi spaudydami ant stalų sumontuotos įrangos mygtukus, meras Vitalijus Satkevičius nepamiršo visiems priminti savo pasiaukojimo – aiškino į posėdžio repeticiją atskubėjęs per savo laisvadienį.
„Manęs čia nėra. Man nemokama atostogų diena“, – lyg tarp kitko meras priminė taupantis Savivaldybės pinigus.

Toks miesto galvos pasigyrimas neprasprūdo opozicijos atstovei Zitai Kukuraitienei.
„Mere, jūsų niekur nėra. Ir kai sprendimus priimti reikia, nėra“, – įgėlė Tarybos narė.
Ir taip dažnai ilgiau nei pusdienį posėdžiaudavę ir už sugaištą laiką iš Savivaldybės iždo atlygį pasiimdavę Tarybos nariai nuo šiol veikiausiai užsisėdės dar ilgiau. Mat kaip tyčia artėjant rinkimams gavo tribūną – jų darbą per Tarybos posėdžius galės stebėti kiekvienas kompiuteriu besinaudojantis gyventojas.

Tarybos nariai nuo šiol bus kaip ant delno – ne tik tiesioginę posėdžio transliaciją internete stebintys žiūrovai, bet ir salės priekyje pakabintame ekrane bus matyti, kas, kokiu klausimu ir kaip balsavo. Elektroninė sistema išlaisvins politikus nuo nemalonios prievolės skaičiuoti balsus – tą už juos padarys kompiuteris.

Kalbėti norės visi

Savivaldybės Visuomenės plėtros skyriaus vedėjos Ritos Bytautaitės teigimu, elektroninės sistemos įdiegimą finansavo Europos Sąjunga – Savivaldybei naujovė nekainavo nė lito. Už tuos pačius pinigus bus atnaujinta ir Savivaldybės internetinė svetainė, įdiegtos elektroninės demokratijos paslaugos.

Elektronine balsavimo sistema naudojasi didžiųjų miestų tarybų nariai, taip pat Rokiškio politikai.

„Mes pavydėjom prieš porą trejetą metų tokią naujovę įdiegusiems Šiauliams. Labai patogi ir paprasta sistema. Blogybė nebent ta, kad posėdžiai vyks ilgiau. Rinkimams artėjant visi norės kalbėti matant rinkėjams. Duok Dieve, kad klysčiau“, – įvertino naujovę K.Vainauskas.
Tarybos narys „darbietis“ Petras Narkevičius neabejoja, kad bent jau pirmieji posėdžiai užsitęs ilgiau nei įprastai, mat mokytis balsuoti mygtukais susirinko tik 20 Tarybos narių iš 31-o.
„Politikų misija – politikuoti. Šito nebus išvengta. O jei kalbės tik tam, kad kalbėtų, darbo atrenkant pelus nuo grūdų turės žurnalistai“, – mano P.Narkevičius.