Pirmadienį gavęs vieną iš atgabentų tyrimo medžiagos komplektų, E. Kūris žurnalistams tvirtai pasakė tik tai, kad Konstitucinio Teismo darbas su šia medžiaga užtruks daugiau negu dvi ar tris savaites. Ar daug daugiau - čia jau kitas klausimas, pridūrė E. Kūris.

Pirmadienio pavakarę Konstitucinio Teismo pirmininkas paskyrė tris teisėjus, kurie atliks išankstinį tyrimą ir kitus parengiamuosius veiksmus. Tai - Armanas Abramavičius, Vytautas Sinkevičius ir Kęstutis Lapinskas. Kadangi medžiagos daug, tam prireiks mažiausiais savaitės, mano E. Kūris.

Atlikę išankstinį tyrimą, teisėjai pateiks siūlymą, ar priimti, ar nepriimti nagrinėti gautąjį Seimo paklausimą. Po to, jeigu paklausimas bus priimtas, byla bus rengiama teismo posėdžiui. Jeigu posėdis bus viešas, apie jį šalys ir kiti proceso dalyviai turi būti informuojami prieš savaitę. Taigi jau vien techniniams dalykams reikės mažiausiai dviejų savaičių, o kiek dar truks pats procesas ir kiek išvados rašymas - sunku pasakyti, aiškino E. Kūris.

Jo žodžiais, ką tik gavus didžiulį pluoštą medžiagos ir su ja net nesusipažinus, neįmanoma pasakyti, kiek ir kokių aplinkybių Konstituciniam Teismui gali reikėti tikrinti. Taigi neaišku ir tai, ar į Konstitucinio Teismo posėdį gali tekti kviesti liudytojus.

"Visi Konstitucinio Teismo aktai yra priimami patikrinus visas aplinkybes, Konstitucinio Teismo aktų kokybė yra svarbiausia dalykas. Šiuo atveju ne trukmė, o kokybė viską lemia",- pabrėžė E. Kūris.

Iš kitos pusės, pasak Konstitucinio Teismo pirmininko, klausimas neturi precedento ne tik Lietuvoje - panašios praktikos nėra ir Europos šalyse, į Prezidento apkaltos procesą Konstitucinis Teismas įtraukiamas pirmą kartą.

"Iš tikrųjų tam tikra dalis Europos konstitucinės teisės istorijos dabar rašoma Lietuvoje, o nusirašyti turbūt nėra iš kur", - sakė E. Kūris.

Išvada yra specifinis Konstitucinio Teismo aktas, teikiamas tik keturiais išskirtiniais, Konstitucijoje numatytais, atvejais: ar nebuvo pažeisti rinkimų įstatymai per Prezidento ar Seimo narių rinkimus; ar Prezidento sveikatos būklė leidžia jam ir toliau eiti savo pareigas; ar Lietuvos Respublikos tarptautinės sutartys neprieštarauja Konstitucijai; ar Seimo narių ir valstybės pareigūnų, kuriems pradėta apkaltos byla, konkretūs veiksmai prieštarauja Konstitucijai.

"Toli gražu ne kiekvienais metais Konstituciniam Teismui tenka teikti išvadas. Per tą laiką, kiek aš dirbu - nuo 1999 metų - man tenka pirmą kartą dalyvauti teikiant išvadą", - sakė E. Kūris.

Konstitucinio Teismo paskelbta išvada nėra galutinis teisės aktas: gavę išvadą, savo valią balsuodami dar turi pareikšti Seimo nariai.

30 Prezidento apkaltos komisijos tyrimo medžiagos kopijų bei vaizdo ir garso medžiaga pirmadienio popietę iš Seimo kanceliarijos į Konstitucinį Teismą buvo vežama Seimo mikroautobusu, kurį lydėjo keturi apsaugos automobiliai su įjungtais švyturėliais ir garso signalais. Ypatingąjį siuntinį atlydėjo Seimo kancleris Arvydas Kregždė.