„Viską parodys demokratija ir balsavimai. Labai paprastas atsakymas. Dar kartą sakau – balsavimas parodys“, - antradienį spaudos konferencijoje teigė Vilniaus meras Vilius Navickas, kuris yra pašalintas iš jį į mero vietą delegavusios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos.

Kiti spaudos konferencijoje dalyvavę valdžios atstovai – socialdemokratų vicemeras Romas Adomavičius, liberalcentristų vicemeras Stanislovas Šriūbėnas bei savivaldybės administracijos direktorius socialdemokratas Vytautas Milėnas – dalies savivaldybės tarybos narių raginimo trauktis nekomentavo.

Pažymėtina, kad šiuo metu, nors valdančią koaliciją sudaro konservatoriai, liberalcentristai, socialdemokratai, o ją remia Nepriklausoma frakcija, tačiau Vilniaus valdžioje, išmetus iš partijos V. Navicką, konservatorių atstovų nėra, o derybos dėl naujos koalicijos yra įstrigusios.

DELFI primena, kad Lietuvos lenkų rinkimų akcija (LLRA) surinko daugiau nei pusės savivaldybės tarybos narių parašus po dokumentu, kuriuo siūloma trauktis tiek dabartiniam miesto merui V. Navickui, tiek visiems vicemerams, taip pat savivaldybės administracijos direktoriui bei jo pavaduotojams.

Vicemerais šiuo metu dirba socialdemokratas R. Adomavičius, liberalcentristai S. Šriūbėnas ir Gintautas Babravičius, administracijos direktoriaus pareigas eina socialdemokratas V. Milėnas.

Iš TS-LKD gretų pašalintas V. Navickas anksčiau žadėjo atsistatydinti, kai tik koalicija susitars dėl naujo miesto vadovo, tačiau vėliau konservatorių frakcijos seniūnas Raimundas Alekna viešai pareiškė, jog meras jam minėjęs neketinąs trauktis iki lapkričio pabaigos.

Dėl šios priežasties konservatoriai buvo ėmę rinkti parašus po siūlymu atsistatydinti dabartiniam Vilniaus merui V. Navickui, bet LLRA juos aplenkė bei pasiūlė naują koaliciją formuoti tarsi nuo balto popieriaus lapo, kai visa valdžia atsistatydina ir pradedama formuoti nauja.

Valdančią koaliciją šiuo metu bando formuoti konservatoriai, kurie į merus, vietoje V. Navicko, norėtų deleguoti frakcijos seniūną R. Alekną. Kol kas dėl naujos koalicijos derėjosi konservatoriai, Liberalų sąjūdis, socialdemokratai, liberalcentristai ir Nepriklausoma frakcija, tačiau balsuoti dėl naujo mero negalima tol, kol neatsistatydino ar nebuvo atstatydintas senasis.

Socialdemokratų Vilniaus skyriaus pirmininkas ir vicemeras R. Adomavičius anksčiau skyriaus tarybos posėdyje yra kalbėjęs, jog naujos koalicijos formuoti gal net nereikia, esą Vilniui gali vadovauti kuris nors iš sostinės vicemerų. Neoficialiai duomenimis, socialdemokratai su liberalcentristais norėtų išlaikyti status quo ir palikti konservatorius už valdžios borto.