„Iš tikrųjų žmogiškasis faktorius labai svarbus ir čia grįžtame prie to pasipūtimo klausimo, kad iš tikrųjų daug sprendimų yra primetama – tiek frakcijai Seime, tiek partijos struktūroms. Ir kartais kyla klausimas, kur tie sprendimai yra priimami?“, - piktinosi G. Songaila.

Savo kalbą politikas pradėjo trumpu anekdotu iš dviejų dalių. Pirmojoje klausiama, kas yra konservatoriai prieš rinkimus. Į tai atsakoma: kregždutės, nes šis paukštis yra partijos simbolis. Antrojoje dalyje klausiama, kas yra konservatoriai po rinkimų ir į tai atsakoma – pingvinai.

Pajuokavęs politikas surimtėjo ir ėmė aiškinti, kad neramumai partijoje susiję su pasitikėjimo klausimu visa partijos vadovybe, o pirmiausia premjeru bei partijos lyderiu A. Kubiliumi ir krašto apsaugos ministre, konservatorių vicepirmininke Rasa Juknevičiene.

G. Songaila aiškino, kad tautininkams nepatinka olimpinė partijos vadų ramybė prieš artėjančius savivaldos rinkimus, jis suabejojo ir kai kuriais Vyriausybės siūlytais sprendimais, ypač dėl valstybės turto pertvarkos, arba vadinamojo „Visuomio“ įkūrimo.

Pasak parlamentaro, jeigu partijai savivaldos rinkimai bus nesėkmingi, tai atsakomybę už tai turės prisiimti visas Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) prezidiumas, kuris esą blogai organizuoja darbą.

Tautininkų vadas TS-LKD gretose aiškino, jog partijos vadovai, ypač A. Kubilius, nesilaiko partijos nuostatų, neatstovauja TS-LKD nuomonei, siekia primesti nuomonę ir sprendimus, kurie neaišku kur priimami.

Jis pasipiktino, jog premjeras viešai išsakė savo nuomonę, kai į konfliktą įsivėlė iš partijos dabar jau pašalintas Vilniaus meras Vilius Navickas bei savivaldybės kontrolierius Šarūnas Skučas – Priežiūros komitetui nusprendus iš partijos išmesti Š. Skučą, o V. Navicko narystę sustabdyti, partijos nariai pasipiktino ir reikalavo šalinti merą. Vėliau taip ir buvo pasielgta, nors A. Kubilius kartojo, kad sankcijos turėtų būti lygios.

Tačiau savo vadovo stojo ginti ūkio ministras Dainius Kreivys bei ministro pirmininko patarėjas Raimundas Alekna. Ūkio ministras Lietuvos bandymą ištverti krizę palygino su laivo plaukimu per audrą, kai žmonės kaip keleiviai sėdėjo kajutėse ir nieko nematė. Anot D. Kreivio, audrą Lietuva praplaukė, tačiau iškart ir prasidėjo svarstymai, esą kapitonas yra blogas, reikia jį keisti.

„Praplaukėm ir prasidėjo erzelis. Tada pradėjome kalbėti, kad kapitonas gal ne toks, gal ne tas, gal paieškom kitų šturmanų, kitų bocmanų“, - teigė D. Kreivys, o jam pavymui kai kurie partijos nariai ėmė kalbėti, jog panaši situacija buvo ir 1990-1991 m.

„Gal ir yra geresnių bet šiandien kapitonas sako – žiūrėkime, kaip susitvarkyti laivą. Reforma: socialinė reforma, sveikatos apsaugos reforma, toliau tęsiasi švietimo reforma, judės vidurinio ugdymo reformos link – tai yra tos esminės reformos, kurios mums reikalingos tam, kad tas laivas plauktų“, - alegorijomis kalbėjo ministras.