Vilniaus apygardos administracinis teismas ketvirtadienį turėjo paskelbti sprendimą J. Tomaševskio, kuris iš valstybės siekia prisiteisti daugiau kaip 300 tūkst. Lt, byloje, tačiau teisėjas Arūnas Dirvonas vietoj to paskelbė, kad atnaujina bylos nagrinėjimą.

Kaip nutartyje pabrėžė teisėjas, Vilniaus policija guminius šovinius iš Ginklų fondo įsigijo dar 1995-1996 metais, tačiau bylos nagrinėjimo metu nepateikė nei šaudmenų eksploatavimo instrukcijų, nei jų galiojimo laiko ar kokių nors kitokių dokumentų. Policijos departamentas patvirtino, kad šovinių nėra įsigijęs nuo 2000-ųjų.

Pasak teismo, svarstant klausimą dėl žalos atlyginimo, būtina išsiaiškinti, ar specialiosios priemonės per riaušes buvo panaudotos tinkamai, todėl VRM ir Ginklų fondas privalės pateikti duomenis apie šovinius, jų eksploatavimo taisykles ir pan.

Bylą nagrinėjantis teismas šių duomenų jau buvo prašęs policijos, tačiau jų negavo, todėl nusprendė papildomai kreiptis į aukštesnes instancijas.

Jevgenijušas Tomaševskis
Ieškinį valstybei pareiškęs per riaušęs nukentėjęs J. Tomaševskis mano, kad policija neturi jokių duomenų apie šovinius bei jų tinkamumą naudoti. „Manau, kad jie neturi net instrukcijų“, - po posėdžio žurnalistams sakė vyras.

Jis tikino, kad pareigūnams prie Seimo apskritai nereikėjo naudoti specialiųjų priemonių.

„Niekieno gyvybei ar sveikatai nebuvo kilusi grėsmė, policija galėjo išrinkti iš minios agresyviai nusiteikusius piliečius, o ne naudoti specialiąsias priemones prieš visus žmones“, - sakė J. Tomaševskis.

33 metų J. Tomšaevskis iš Lietuvos valstybės siekė prisiteisti 300 tūkst. Lt neturtinės ir 1 197,5 Lt turtinės žalos atlyginimą. Ieškinyje jis nurodė, kad dėl patirtų sužalojimų neteko ne tik 60 proc. darbingumo, bet ir buvo priverstas „iš naujo keisti savo gyvenimą“, nes anksčiau dirbo tolimųjų reisų vairuotoju (dar anksčiau – policijoje).

„Dėl sužalojimo netekau darbingumo, turėjau iš naujo keisti savo gyvenimą, patyriau didelį fizinį skausmą, ir dabar tai dar reikalauja priežiūros“, - teisme yra sakęs J. Tomaševskis, kuriam buvo sužeista dešinė akis, dešinė ranka ir kairė koja.

Be to, dėl ligos komplikacijų buvo kilusi grėsmė, kad jis išvis neteks regėjimo akimis – buvo pažeistas ir kairės akies dugnas.

Vilniaus policija ir Viešojo saugumo tarnyba su valstybei pareikštu ieškiniu nesutinka. Pasak valstybės institucijų atstovų, J. Tomaševskis buvo „karštose vietose“ ir net šalia asmenų, kurie šiuo metu teisiami baudžiamojoje byloje, todėl per riaušes nukentėjęs vyras turėtų prisiimti atsakomybę dėl patirtų sužalojimų.

DELFI primena, kad sausio 16-ąją į akciją prie Seimo susirinko tūkstančiai Lietuvos piliečių. Iš pradžių taiki akcija, kuria siekiama stabdyti kai kurias valdančiosios koalicijos vykdomas reformas, apie 100 jaunuolių pastangomis peraugo į neramumus. Jų metu sužeisti 34 mitingo dalyviai ir keli pareigūnai.

Pas sulaikytus chuliganus rasti peiliai, geležiniai strypai bei molotovo kokteiliai. Seimo langus daužė ir į policininkus akmenis mėtė jaunuoliai. Nemažai jų buvo neblaivūs.

Dėl masinių neramumų prie Seimo Vilniaus apygardos prokuratūra atliko ikiteisminį tyrimą – byla, kurioje kaltinimai pateikti 29 asmenims, nagrinėjama teisme.

Prokurorai nustatė, kad grupė asmenų prie Seimo rūmų (Gedimino prospekte, A. Goštauto, Gynėjų gatvėse ir Nepriklausomybės aikštėje) susitarė tarpusavyje dėl chuliganiškų paskatų dalyvauti riaušėse.

„Jie išprovokavo žmonių sambūrį viešai smurtauti, smurtavo, niokojo turtą ir kitaip šiurkščiai pažeidė viešąją tvarką, pasipriešino policininkams ir kitiems viešojo administravimo funkcijas atliekantiems asmenims, padarydami pareigūnams bei kitiems asmenims fizinę ir moralinę žalą“, - prokuratūros pranešime buvo rašoma, kad Seimo kanceliarijai, Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariatui, Viešojo saugumo tarnybai prie VRM bei kelioms įmonėms buvo padaryta beveik 280 tūkst. litų turtinė žala.