Posėdyje dalyvavęs Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto pirmininkas Valentinas Stundys savo bendražygiui nepadėjo. Jis sakė, kad sutarties nepasirašė ir atlygio neėmė, nes turėjo abejonių, ar tai leistina parlamentarui.

Šioje darbo grupėje dirbęs V. Stundys posėdyje sakė, kad jokia informacija apie atlygį jam nebuvo pateikta, o ir jokios autorinės sutarties jis nepasirašė.

Klausiamas, kodėl nepasirašė sutarties, iš pradžių politikas kalbėjo, kad jo darbas buvo per mažas, skirtingai nei koncepcijai pamatus klojusio M.Adomėno. Tačiau galiausiai V.Stundys pripažino, kad suabejojo, ar tai leistina parlamentarui.

Valentinas Stundys
„Vertinau savo indėlį, o jis tikrai buvo kuklus. Vertinau ir kitus dalykus, - sakė jis ir sulaukė tolesnio liberalcentristo Vytauto Bogušio spaudimo, ką turi omenyje. - Tuos dalykus, apie kuriuos kalbame. Pirmas momentas – moraliniai dalykai, indėlio dalykai. Negaliu neigti, kad mačiau ir tam tikrų prieštaravimų.“

M.Adomėnas sakė, kad su juo sutartis buvo sudaryta ir dėl atlygio paaiškėjo vėliau. Jis sakė nuo pradžių to nesitikėjęs, dirbęs visuomeniniais pagrindais. Parlamentarui tik vėliau paaiškėjo, kad yra numatytas atlygis. „Kaip pradedantis Seimo narys neturėjau pagrindo kvestionuoti įsitraukimo į komisijos darbą. Turėjau labiau įsiklausyti į moralinius dalykus. Turėjau pasielgti, kaip komiteto pirmininkas“, - posėdyje atgailavo M.Adomėnas.

Komisija piktinosi, kad posėdyje nedalyvavo švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius, neatvykęs dėl Vyriausybės posėdžio. Vietoj jo atsiųstas ministerijos kancleris Dainius Numgaudis negalėjo atsakyti, ar darbo grupės nariai nuo pat pradžių buvo supažindinti dėl atlygio ir autorinės sutarties. Pasak jo, nėra reikalavimo po sutikimu įsitraukti į darbo grupę pasirašyti po ministro įsakymu „Susipažinau“. Pasak jo, išoriniams ekspertams autorinių atlyginių mokėjimas susiklostė iš praktikos.

DELFI primena, kad Etikos ir procedūrų komisija M. Adomėno veikla susidomėjo trimis aspektais. Pirmasis jų susijęs su pareigomis Demokratinės politikos institute, kuriame jau tapęs Seimo nariu M. Adomėnas kurį laiką ėjo prezidento ir valdybos nario pareigas, antrasis – su gautu honoraru iš Švietimo ir mokslo ministerijos už Lietuvių kalbos ugdymo bendrojo lavinimo mokyklose 2010-2014 metų strategijos kūrimą. Trečiasis tyrimo aspektas apima parlamentaro už atlygį skaitytas vienkartines. Už koncepcijos kūrimą ir paskaitas M.Adomėnas yra gavęs keliolika tūkstančių litų „ant popieriaus“.

Anksčiau Seimo etikos sargai nutarė, kad parlamentaro Egidijaus Vareikio seminarų vedimas už atlygį nėra suderinamas su Seimo nario mandatu. Komisija registravo pasiūlymą atimti iš parlamentaro mandatą paprastu Seimo nutarimu, kuriam užtenka paprastos balsų daugumos.