Panevėžiečių šeima laimingąjį loterijos bilietą per Jonines pirko Palangoje, kur buvo nuvykusi švęsti vardadienio. 49 metų apsaugos darbuotojas ir 37 metų gydytoja, po Joninių grįžę į Panevėžį, nutarė bilietą patikrinti nuošalioje parduotuvėje.

Aparatas parodė tokį laimėjimą, kad parduotuvės darbuotoja kurį laiką negalėjo ištarti nė žodžio ir tik pirštu baksnojo į nulius po vieneto. Tai pamatę atsitiktiniai liudininkai nutarė irgi kuo greičiau nusipirkti loterijos bilietų.

Vengdama nusivylimo, šeima bilietą patikrino dar vienoje parduotuvėje. Tvirto sudėjimo apsaugininkas, prieš tai ilgai dirbęs policijoje, visada vaikšto ginkluotas.

Tačiau vakar vykdamas į Vilnių jis ginklo nepasiėmė. Iki šiol dideles pinigų sumas laimėję žmonės laimėjimo atsiimti į Vilnių atvykdavo pasisamdę ginkluotą palydą arba lydimi tvirto sudėjimo giminaičių.

Vienintelis oficialiai užregistruotas grasinimas loterijos milijonieriams - tai pastipusi katė torto dėžėje, kurią nežinomi asmenys paliko prie Utenoje milijoną 863 tūkstančius litų išlošusios moters buto durų.

Šie panevėžiečiai - keturiolikti loterijos milijonieriai Lietuvoje. "Teleloto" loterijos bilietus vyras ir žmona perka kiekvieną savaitę jau penkeri metai - nuo pat žaidimo pradžios, bet išlošdavo vos po porą litų. Vyras tikino visą savaitę jautęs, kad šį kartą tikrai turėtų pasisekti. Be to, jau kuris laikas jų namuose kampe tupėjo voras - laimės pranašas.

Šiuo metu panevėžiečiai labiausiai norėtų kuo ilgiau nekeisti savo gyvenimo būdo. Pinigus jie ketina laikyti banke ir laukti, kol atsitokės nuo patirto šoko. Apie laimėtą milijoną nežino net panevėžiečių sūnus. "Nenorim skubėti, milijonas juk niekur nedings", - sakė moteris.

Vakar laimėtojai tikino vis dar negalį patikėti savo laimėjimu. Sužinoję apie iš dangaus nukritusį milijoną, jie šią savaitę net buvo pasiklydę Panevėžyje. Nuo pirmadienio jie gyvena įtampoje, prarado tikrovės suvokimo jausmą.

Vienintelė vyro svajonė - pavažinėti nauju automobiliu. Atrodo, kad ši svajonė dabar gali išsipildyti. Žmona norėtų nuvykti pailsėti į užsienį. Atsargiai, neišsiduodami, laimėtojai mielai padėtų ir kaime sunkiai besiverčiantiems tėvams.

Svarbiausia - už laimėtą milijoną pasistengti sukurti geresnę vaikų ateitį, pasirūpinti jų išsilavinimu. 14 metų sūnus kol kas svajoja tapti prokuroru.

Kiti šeimos pomėgiai daug nekainuoja. Pavyzdžiui, vyras labai mėgsta skaityti detektyvus ir žiūrėti per televizorių rusiškus serialus apie nusikaltimus tiriančius milicininkus. Vakar abu sutuoktiniai grįžo į savo darbus.

Laimėtojai sakė Panevėžyje įsidėmėję Gražiną Pagojienę, kuri 1996 metais pirmoji laimėjo didžiausią loterijos laimėjimą Lietuvoje - 400 tūkstančių litų ir tapo žinoma šiame mieste.

Bute be patogumų gyvenusi moteris iš karto pirko geresnį butą, naują mašiną, tačiau iki šiol tebedirba nuosavame kioske "Ekrano" gamykloje. Labai daug pinigų ji tiesiog išdalijo vargstantiems, paaukojo bažnyčiai.

Aplinkinių manymu, šiuo metu pinigų ji tikrai nebeturi ir toliau sunkiai dirba. Baigę mokyklą moters sūnus ir duktė pradėjo dirbti "Ekrano" gamykloje.

G.Pagojienės pavyzdys Joninių milijonieriams padėjo apsispręsti dėl savo laimėjimo. Jie nutarė jokiu būdu staigiai nekeisti gyvenimo būdo ir džiaugtis tuo, ką turėjo.

Savo verslo panevėžiečiai neketina pradėti, nes nė vienas neturi verslininko gyslelės, tačiau kad laimėti pinigai atneštų pelno, planuoja investuoti į vertybinius popierius, padėti į užsienio bankus.

Naujieji Joninių milijonieriai tiki, kad jiems pavyks nuslėpti tokį didelį laimėjimą, nes iki šiol Panevėžyje nieko nežinoma apie žmogų, prieš pusantrų metų čia laimėjusį milijoną 600 tūkst. litų.

Pernai vasarį nusipirkęs loterijos bilietą tryliktuoju Lietuvos loterijos milijonieriumi tapo 60 metų vairuotojas iš Panevėžio. Darbo jis turėdavo tik vasarą, žmona nedirbo, todėl praturtėjęs ketino nebesudaryti konkurencijos darbo rinkoje.

Tuomet jis ketino paremti vienturtės dukters šeimą ir pamatyti Eiffelio bokštą Paryžiuje. Duktė žadėjo pagausinti anūkų būrį. Jis nesirengė keisti savo namo, nes jį supo savo rankomis išpuoselėtas didžiulis sodas.

Iš 14 žmonių, Lietuvoje nusipirkusių loterijos bilietus ir tapusių milijonieriais, tik keliems pavyko likti nežinomiems. Tie, apie kuriuos visuomenė sužinojo, patyrė daugybę problemų ir tikina, jog išloštų pinigų nebeturi.

Naujieji milijonieriai dažnai ne tik praranda darbą, draugus, įprastą aplinką, bet ir šeimą. Nuo psichologinio šantažo dažnai kenčia ir solidžių dovanų laukiantys artimi giminaičiai.

Daugiausia pinigų - net tris milijonus litų 2000 metų išvakarėse laimėjo sostinės Šeškinės rajone gyvenanti vilniečių šeima. Jauni sutuoktiniai turėjo daug planų, kaip organizuoti teisingesnį, mažiau žmones išnaudojantį verslą. Pirmieji loterijos milijonieriai - vairuotojo iš Kuršėnų šeima prieš kelerius metus viešai prakeikė tą dieną, kai laimėjo daug pinigų.