Komisija nutarė iš viso nepriimti jokio sprendimo ir neužimti nei kaltintojo, nei gynėjo pozicijų. „Mes mielai susitaikytumėme, bet mes nesusipykę. Susipykę būtumėm, tai taikytis būtų lengviau“, - posėdyje juokavo VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas.

Į VRK su tokiu prašymu kreipėsi keturių parašus, kaip įtariama, klastojusių „prisikėlėlių“ advokatas Vidmantas Jakavičius. Jo teigimu, pagal Baudžiamąjį kodeksą, kai nėra padarytos didelės žalos, o įtariamieji pripažįsta kaltę ir gailisi, jie gali taikytis su nukentėjusius fiziniu asmeniu arba juridinio asmens atstovu.

Iš viso šioje byloje įtarimai pateikti keturiems žmonėms: buvusiam A.Valinsko rinkimų štabo vadovui Vytui Karsokui, Ingridai Jočienei, Dainiui Stelmokui ir Justinui Daubarai. Pasak advokato, V. Karsokas įtariamas suklastojęs vieną, I. Jočienė – du, D. Stelmokas – 26, J. Daubara – 70 parašų.

Generalinė prokuratūra yra nurodžiusi, kad iš viso suklastota 17 parašų rinkimo lapų.

Posėdyje trečiadienį dalyvavo ir viena iš keturių parašus klastojusių „prisikėlėlių“ atstovų – I. Jočienė, kuri teigė besigailinti dėl savo poelgio. Moteris pasakojo į parašų rinkimo lapus įrašiusi savo anytą bei draugės dukrą – esą tikėjosi, kad abi jos parems A. Valinską, bet taip nenutikus norėjo pateikti tvarkingus parašų rinkimų lapus, todėl už jas ir pasirašė.

Tačiau VRK nariai nutarė neišsakyti savo pozicijos, nes esą tai nėra komisijos kompetencija, be to, ji nėra nukentėjusioji pusė. „Jeigu taikosi, tai buvo susipykę. Aš dabar pažiūrėjęs į šitą moterį siūlau draugauti ir nesipykti. Ir apskritai, mes niekada nesipykdavome, palaikykime draugiškus santykius – toks yra pasiūlymas“, - svarstė VRK narys Saulius Katuoka bei pridūrė, jog VRK interesai nėra pažeisti.

Primenama, kad Generalinė prokuratūra Vilniaus miesto antrajam apylinkės teismui perdavė baudžiamąją bylą, kurioje keturi asmenys kaltinami tuo, kad, veikdami bendrininkų grupėje, suklastojo rinkėjų parašų lapus už kandidatą į prezidentus A. Valinską.

Tyrimo duomenimis, kaltinamieji į minėtus parašų rinkimo lapus įrašė išgalvotų asmenų duomenis.

Įstatymas už dokumento suklastojimą ar disponavimą suklastotu dokumentu numato baudą arba areštą, arba laisvės atėmimą iki trejų metų (Baudžiamojo kodekso 300 str. 1 d.).

DELFI primena, kad A. Valinskas, kuris tuo metu ėjo Seimo pirmininko pareigas, atsisakė kelti savo kandidatūrą 2009 m. vykusiuose prezidento rinkimuose, nors VRK pristatė apie 21 tūkst. jį remiančių rinkėjų parašų. Remiantis teisės aktais, norint kandidatuoti į prezidentus reikia surinkti bent 20 tūkstančių galiojančių parašų.

Kad A. Valinskas gali nekelti kandidatūros, svarstyta dar prieš jam paskelbiant savo sprendimą, mat kurį laiką vis pasirodydavo informacijos apie stringantį rinkėjų parašų rinkimą. Politikui atsisakius rungtis dėl prezidento posto, VRK nebetikrino parašų, tad tuomet liko neaišku, ar A. Valinskui pavyko suburti savo rėmėjus, ar ne.

Apie galimai klastotus rinkėjų parašus už A. Valinską pirmieji prabilo tuometiniai jo bendražygiai. Šiuo metu konservatorių-krikdemų frakcijoje dirbantis Saulius Stoma pasakojo, kad likus dienai iki paskutinio termino dėl parašų atidavimo dar trūko apie penkių ar šešių tūkstančių parašų.