Kaip DELFI teigė R. Alekna, tokią nuostatą V. Navickas jam išsakė antradienį privataus pokalbio metu, tačiau, jo nuomone, dabartinis meras pasižymi racionalumu ir pamatęs, jog nauja koalicija turi daugumą, iš mero pareigų gali pasitraukti ir anksčiau nei lapkričio pabaigoje.
Raimundas Alekna

Lapkričio 26 d. baigiasi terminas, iki kurio pagal teisės aktus nebuvo galima rengti V. Navickui interpeliacijos. Pagal Vietos savivaldos įstatymą, jeigu sprendimas atleisti merą dėl nepasitikėjimo nepriimamas, šį klausimą pakartotinai svarstyti galima tik po pusės metų. Anksčiau vykusi interpeliacija nepavyko.

Tuo tarpu naujuoju Vilniaus miesto meru valdančioji koalicija įvardija konservatorių frakcijos savivaldybės taryboje seniūną R. Alekną – dėl jo kandidatūros trečiadienį sutarimą pasiekė konservatoriai, liberalcentristai, Liberalų sąjūdis ir socialdemokratai, tačiau realiai meru jis taptų, jei tam pritars miesto taryba.

Koalicijoje dalyvaus ir Nepriklausoma frakcija, iš viso valdantieji turėtų vienyti 26 vietas iš 51.

Mantas Adomėnas
Iš naujo formuojamoje koalicijoje kol kas nedalyvauja nuo Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) atskilusi ir su Artūru Zuoku siejama Vilniečių frakcija, vienijanti 5 buvusius liberalcentristus, tačiau jų dalyvavimas valdančiųjų gretose neatmetamas.

„Sutarta dėl konservatorių siūlomos R. Aleknos kandidatūros į merus. Tariamasis, susitarta dėl koalicijos formavimo principų ir pasidalinta darbais iki kito derybų susitikimo“, - po koalicijos partnerių susitikimo sakė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) Vilniaus skyrių sueigos pirmininkas Mantas Adomėnas.

Klausiamas, kuo naujoji koalicija skirsis nuo senosios, M. Adomėnas teigė, jog ji „dirbs vilniečiams, bet ne „Rubicon‘ui“, tačiau patikslinus, ar buvusieji valdantieji dirbo šiai įmonei, M. Adomėnas paaiškino, jog šie priekaištai buvo išsakomi dabartiniam merui ir esą tai yra viena iš mero keitimo priežasčių.

Pasak liberalcentristų atstovo Stanislovo Šriūbėno, jo partija tikisi išlaikyti dabar turimus du vicemerų portfelius. Viena vicemero priklauso socialdemokratams, viena – Liberalų sąjūdžiui. Iš viso taryba yra patvirtinusi keturis vicemerų etatus.
Stanislovas Šriubėnas

Performuoti koaliciją prireikė po to, kai TS-LKD Priežiūros komitetas pašalino iš partijos dabartinį Vilniaus merą Vilių Navicką, o partijos prezidiumas rekomendavo jam atsistatydinti iš mero pareigų.

Pats V. Navickas pareiškė atsistatydinsiantis, kai koalicija sutars dėl naujo miesto mero kandidatūros. Jis taip pat pranešė pasitrauksiantis iš konservatorių frakcijos Vilniaus miesto taryboje.

Pasitraukus V. Navickui, konservatoriai vienys 9 atstovus, socialdemokratai – 5, liberalcentristai – 5, Liberalų sąjūdis – 4, Nepriklausomoje frakcijoje dirba 3 politikai.

Iki šiol koaliciją buvo sudarę konservatoriai, liberalcentristai, socialdemokratai, Nepriklausoma frakcija, ją rėmė ir Vilniečių frakcija, nors koalicijos sutarties ji nebuvo pasirašiusi.

Liberalų sąjūdis iš koalicijos buvo pasitraukęs protestuodamas prieš dabartinio mero siekį pratęsti Vilniaus šilumos tinklų nuomos sutartį prancūzų bendrovei „Dalkia“, tačiau į opoziciją ši politinė jėga formaliai nebuvo perėjusi.