Verslininkas teigia, kad buvo sulaukęs pasiūlymo pirkti šias pažymas, kuriose minimas ir jis. "Vienas saugumo pareigūnų, kuris, matyt, yra ir vienas tų pažymų autorių, per tarpininkus siūlė jas nusipirkti. Už nemenką sumą. Tai sakau labai atsakingai, nes galiu įrodyti.",- sakė Rimandas Stonys.

"Ką galėtumėte pasakyti apie dvylikos garsiųjų Valstybės saugumo departamento (VSD) analitinių pažymų, kuriose minima ir jūsų pavardė, paviešinimą? - "Lietuvos rytas" paklausė R.Stonio.

„Dvilypis jausmas. Bus įdomu ir pačiam perskaityti, kas prirašyta. Jei bus paminėtos pavardės, bus galimybė tęsti teismines procedūras dėl šmeižto. Bus įdomu pasiaiškinti, kokiu pagrindu buvo renkama informacija apie mane, kaip buvo įteisintas sekimas ir pokalbių klausymasis. Kodėl į tas pažymas įtraukti asmenys, su kuriais buvau susitikęs ir kurie nieko bendra neturi su mano verslu. Mes nekantriai laukiame, kada tariamai objektyvi informacija prezidentės ir premjero reikalavimu bus paskelbta, kada pažymos taps viešu juridiniu dokumentu“, - dienraščiui sakė R.Stonys.

R.Stonys minėtų pažymų galimą paviešinimą vertina kaip nekaltumo prezumpcijos pažeidimą.

„Beje, tose pažymose Generalinė prokuratūra du kartus neįžvelgė nusikaltimo sudėties. Gal jau metas teigti, kad atsisakome teisinės valstybės principų ir gyvensime valdomi saugumo pažymų. Jeigu bus skelbiami teisminės valdžios nepatvirtinti duomenys, bus pažeista nekaltumo prezumpcija, - piktinasi R.Stonys. - Neabejoju, kad Europos žmogaus teisių teismas tai įvertins kaip politinį persekiojimą. Jeigu iš telefono pokalbių surašytos pažymos bus parodytos visiems, neabejoju, kad koks nors politikas pareikalaus paviešinti ir pažymas dėl buvusio savanorio Juro Abromavičiaus žūties, "Alitos", "Stumbro" privatizavimo.

R.Stonys taip pat tvirtina esą žinojęs, kad jo pokalbių klausomasi.

„Kodėl reikėtų skelbti tiktai tas dvylika pažymų? Juk kitos irgi Seime guli. Tereikia perduoti į viešumą. Pasiskaitykime visi. Juk kai kas sako: jei yra įtarimų korupcija, tai turi būti vieša. Beje, buvau oficialiai informuotas, kad mano pokalbių klausytasi ir kad neradus nusikaltimo sudėties mane liečianti informacija yra sunaikinta. Todėl neaišku, kaip galima skelbti tai, kas turėjo būti sunaikinta ir kur nėra nusikaltimo," - sako R.Stonys.

NSGK 2006 metais atlikdamas VSD veiklos tyrimą pareikalavo, kad departamentas jiems pateiktų 12 analitinių pažymų, neva atskleidžiančių verslo, interesų grupių daromą įtaką politikams ir valstybės tarnautojams. Buvę VSD vadovai tą padaryti atsisakė, motyvuodami galiojančiais teisės aktais.

Rugpjūtį VSD pateikė šias pažymas Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui (NSGK). Teigiama, kad pažymų pateikimui kelią atvėrė Operatyvinės veiklos įstatymo pataisos.

Anot NSGK nario konservatoriaus Kęstučio Masiulio politikų ir verslo slaptus ryšius, įtakas atskleidžiančios prieš kelerius metus rašytos pažymos yra aktualios ir svarbios dabar. Opozicijos atstovo socialdemokrato Juozo Oleko teigimu, "daug, kas pažymose rašoma, nepasitvirtino".

Premjeras Andrius Kubilius yra sakęs, jog VSD pažymų paviešinimas būtų atsisveikinimas su neskaidria praeitimi, O prezidentė Dalia Grybauskaitė yra minėjusi, jog pažymose nėra "nieko įdomaus".