Paklaustas, kaip Lietuvos karinės pajėgos turėtų būti reformuotos šaliai tapus NATO nare, I.Forbesas teigė, kad kariuomenės pasikeitimo procesas jau prasidėjęs.

"Jūs jau dalyvaujate tarptautinėse misijose Afganistane, Irake, Balkanuose - tai reiškia, kad dabar jūs jau turite patirties. Atrodo, kad ši patirtis smelkiasi į visą kariuomenės sistemą ir kaip, aš supratau šiandien, jūsų pastangos yra pastebimos. Aš nemačiau nieko tokio, kas leistų teigti, kad Lietuva eina neteisingu keliu", - tikino I.Forbesas.

Lietuvos kariuomenės vado generolo majoro Jono Kronkaičio teigimu, I.Forbesas išreiškė pageidavimą, kad NATO pajėgų vadavietėje transformavimui dirbtų ir generolo laipsnį turintis Lietuvos karininkas. "Dėl to mes turime tartis su latviais, bet jis norėtų matyti kuo skubiau", - sakė J.Kronkaitis.

Lietuva ir Latvija NATO pajėgų vadavietėje transformavimui keistųsi rotacijos principu kas metai, todėl abi šalys turi nuspręsti, kuri iš jų pirmoji siųs savo atstovą. Lietuvos kariuomenėje generolo laipsnį, be J.Kronkaičio, turi Lauko (sausumos) kariuomenės vadas brigados generolas Valdas Tutkus.

I.Forbesas yra pirmasis europietis, užėmęs JAV, Virdžinijos valstijoje, įsikūrusio NATO pajėgų vadavietės transformavimui vyriausiojo vado pavaduotojo pareigas.

Jau kelerius metus Lietuvoje vyksta kariuomenės reforma, kurios tikslas - sukurti mobilias, greitai reaguojančias ir logistiškai savarankiškas karines pajėgas.

Pagal reformos planus permainos daugiausia palies Lauko pajėgas (LP), nes nebeliko Rytų apygardos, pradėta transformuoti ir Vakarų apygarda. Ateityje LP sudarys pagal NATO karinius reikalavimus sukurta nuolatinės parengties brigada "Geležinis vilkas", kurios vienas - Didžiojo kunigaikščio Algirdo mechanizuotasis pėstininkų batalionas - bus pasirengęs veikti už Lietuvos ribų.

Reformuotos Krašto apsaugos savanorių pajėgos (KASP) taps panašios į NATO šalių nacionalinę gvardiją ar krašto saugumo pajėgas. Savanoriams bus patikėta, esant reikalui, papildyti nuolatinės parengties brigadą, saugoti strateginius objektus, priimti sąjungininkų pastiprinimo pajėgas, teikti paramą civiliams nelaimių atveju, administruoti rezervą ir parengti kariškius tarptautinėms misijoms. Pernai iš savanorių pajėgų buvo suformuota Irake dirbusi orlaivių aptarnavimo specialistų komanda.

Lietuva visaverte NATO nare taps šių metų pavasarį.